0

М акаронените изделия от векове са от най-предпочитаните. В италианската кухня са на почит и оттам идват повечето названия на различните видове паста. Макар че изследователите да твърдят как още преди хилядолетия се приготвят различни видове паста по различните места на света. Но ето няколко идеи, истинска макаронена фиеста от gotvach.bg.

Капелини с чеснова паста

Необходими продукти:

  • 200 г капелини
  • 3 глави чесън
  • 1 шепа листа пресен магданоз
  • 8-9 листенца пресен босилек
  • 2-3 с.л. майонеза
  • 3 с.л. лимонов сок или на вкус
  • сол на вкус
  • зехтин за поръсване на пастата и чесъна

Начин на приготвяне:

Главите стар чесън се почистват от външните сухи листа и се оставя само един пласт обвивка. Може да се среже 1/2 см напречно и така се поставя в намазнена със зехтин тавичка, със срязаната част надолу. Отгоре също се намазнява и поръсва с малко сол. Така се пече около 15 минути на 200 градуса. Трябва да се наглежда, за да не покафенее много и чесновата паста да стане тъмна и да има горчив привкус. Изпеченият чесън се оставя да се поохлади леко и докато е още топъл, скилидките се изваждат - става много лесно. Намачкват се хубаво с вилица и се оставят да изстинат почти напълно. Тогава се добавя лимоновият сок, накълцаните на ситно магданоз и босилек, сол и майонеза. Всичко се разбърква добре до получаване на гладка паста. Капелините се сваряват според указанията на производителя (аз ползвам такива, които съдържат яйца - по-вкусни са). Отцеждат се и се поръсват със зехтин, за да не изсъхват и да не се слепват. Сервират се веднага, гарнирани с чесновата паста. Добър апетит!

Чили паста

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. средни раковини или друг вид паста
  • 1 глава обелен лук и нарязан на малки кубчета
  • 1 и 1/4 ч.ч. царевица от консерва
  • 1 люта чушка, почистена и нарязана на тънки филийки
  • 1 с.л. чили на прах
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч.ч. червен боб от консерва
  • 1 и 1/4 ч.ч. салса
  • 1/2 ч. ч. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Сварете макароните според указанията на опаковката. Докато макароните се варят, смесете останалите продукти (с изключение на кашкавала) в голяма тенджера и варете, докато лукът се свари. След като макароните се сварят, ги прецедете добре. Изсипете ги в купа. Прибавете съдържанието на тенджерата и разбъркайте. Поръсете с настъргания кашкавал и сервирайте.

Вълчи макарони

Необходими продукти:

  • 1 пакет макарони
  • 500 г кайма
  • 2 главички лук
  • около 300 г доматено пюре
  • 1 пакет зеленчуци - микс от грах, царевица, моркови, чушка
  • 3 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 250-300 г кашкавал
  • подправки на вкус и по избор

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват и се изсипват в намазнена тава, добавят се и замразените зеленчуци и се разбъркват. В сгорещена мазнина се запържва лукът, каймата, доматите и се прибавят и подправките. Когато е напълно готово, се изсипва в тавата при макароните и зеленчуците и отново се разбърква, прибавя се малко вода и се слага във фурна да се запече. Яйцата, прясното мляко и кашкавалът (настърган) се смесват и се изсипват върху опечените макарони като заливка. Слага се отново във фурната да се запече заливката за около 15-20 минути.

Бързи макарони със спанак

Необходими продукти:

  • 300 г макарони
  • 700 г доматен сос за спагети (по възможност с босилек)
  • 300 г спанак
  • 1/2 ч.л. сушена мащерка
  • 1/2 к.л. лют червен пипер
  • 1/2 ч.л. риган
  • сол
  • вода

Начин на приготвяне:

В тенджера се изсипва доматеният сос и 3 ч.ч. вода. Когато заври, се добавя сол и се слагат макароните да се варят, като се намалява котлонът и от време на време се разбърква да не залепнат. През това време се измива и нарязва на не много дребно спанакът. Когато макароните са сварени до полуготовност, се прибавят спанакът и подправките. Ври до пълното сваряване на продуктите.

Макарони с кайма

Необходими продукти:

  • 500 г макарони
  • 250 г кайма
  • 250 г спанак
  • 4 яйца
  • 50 г масло
  • 200 мл прясно мляко
  • сол

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват в подсолена вода, за да не залепнат. Каймата се задушава. През това време се разделят жълтъците и белтъците. И се разбиват на сняг. Сварените макарони се смесват със спанака, каймата, 2 жълтъка и 2 белтъка. Всичко се слага в тава за печене и отгоре се поставят парченца масло. Когато е вече готово, ястието се залива с останалите жълтъци, белтъци и прясното мляко. Отново се запича за кратко.