0

И звестно е, че спанакът и листните зеленчуци въобще, е идеална комбинация с тесто във всякакви варианти. На matekitchen.com имат доста примери за това.

Бърз пай

Продукти:

  • 1 лист бутер тесто
  • 600 г спанак или микс от спанак, лапад и киселец
  • 250 г сирене
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 3 с.л. олио
  • 30 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Приготвяне:

Почистете спанака, измийте го и го нарежете. Задушете го заедно с накълцания чесън в олиото и маслото. След като обемът му падне, го подправете със сол и черен пипер на вкус и дръпнете от котлона. След като спанакът се охлади леко, прибавете към него брашното, киселото мляко, 2 яйца и 1 белтък, както и натрошеното сирене. Разстелете бутер тестото в ниска тава, като направите борд, за да не изтича плънката. Запазете част от него, за да направите ленти. Изсипете вътре спаначената смес, отгоре кръстосайте ленти от бутер тесто, намажете ги с останалия жълтък и изпечете пая на 200 градуса за 30 минути.

Бутерки със сирене и кашкавал

Продукти:

  • 1/2 бутер тесто
  • 2 с.л. галета
  • 250 г спанак - р - 1.25 лв
  • 1 глава лук - - 0.15 лв
  • 1 скилидка чесън - - 0.03 лв
  • 2 яйца
  • 50 г сирене
  • 50 г кашкавал
  • 50 мл олио
  • 1 к.л. риган

Приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете в загрятото олио. Прибавете накълцания чесън, а след минута и нарязания на ивици спанак. Запържете спанака докато се изпари водата. След това го прехвърлете в купа и оставете да се охлади. Прибавете едното яйце, което сте разбили предварително, сиренето, кашкавала и ригана и разбъркайте. Разстелете бутер тестото, поръсете го с галета и върху нея разпределете спаначената плънка. Завийте на руло и го нарежете на широки около 2 см парчета. Наредете ги легнали в тавичка, като не забравяте да оставите достатъчно разстояние между тях, защото ще се надуят. Намажете ги отстрани с разбит жълтък. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути, докато тестото се раздели на пластове и спаначените бутерки придобият приятен златист загар.