С езонът на киселото зеле е в разгара си и сега то е най-вкусно. Известна е и древната рецепта от нашенските земи на зелева чорба – нарязан праз се добавя в зелев сок и се сърба. Може да се сложи съвсем малко и чубрица. След откриването на земите в Западното полукълбо идват и чушките, които дават лютивост на традиционната българска зелева чорба. Слагат ги сухи и препечени – лютиви или не. Зелевият сок е един от най-богатите на пробиотици, като у нас има и много лактобацилус булгарикум и сам по себе си е класика. Но ето идеи какво можем да направим с кисело зеле от gotvetesmen.com.
Мусака Продукти: 1 кг кисело зеле; 100 мл олио; 1 ч. л. червен пипер; 100 г сварен ориз; 100 г настърган кашкавал; магданоз; 200 мл прясно мляко; 3 яйца; смлян черен пипер; сол
Приготвяне: Киселото зеле се нарязва на ситно. Задушава се в сгорещено олио до омекване. Поръсва се с червения пипер и зелето се разбърква. В средна купа се разбъркват оризът, кашкавалът и ситно нарязаният магданоз. Поръсва се с черен пипер на вкус. В намаслена тава се изсипва 1/2 от зелето. Върху него се разстила оризът и се покрива с останалото зеле. Мусаката от кисело зеле и ориз се залива с разбитите в млякото яйца. Фурната се загрява на 180 градуса. Мусаката се пече 30-40 минути до зачервяване.
Свинско на фурна Продукти: 1-1,5 кг свинска плешка; 1,6 кг кисело зеле; 500 мл вода; 60 мл (1/4 ч.ч.) олио; 50-60 г ориз; 1 с.л. червен пипер
Приготвяне: В голям глинен гювеч на дъното се поставя половината нарязано кисело зеле. Отгоре се поставя измитото, подсушено и нарязано на едри късове свинско месо. Върху свинското месо се разпределя другата половина от нарязаното кисело зеле. Сипва се около 500 мл студена вода и гювечът се похлупва с капак. Гювечът се поставя в студена фурна и се пуска на 250 градуса. Пече се 10-15 минути или до кипване. След като ястието започне да къкри, температурата на фурната се намалява на 150 градуса. Свинското с кисело зеле на фурна се пече 2 часа. Гювечът се отхлупва и се сипват 60 мл олио. Поръсва се отгоре с почистения и измит ориз. Накрая свинското с кисело зеле се подправя с червения пипер. Леко се притиска с лъжица отгоре, за да попият оризът и червеният пипер в сока от зелето. Гювечът се похлупва и се оставя да се пече още 30-40 минути. Свинското с кисело зеле на фурна се разбърква и се връща във вече изключена фурна за 10 минути.
Баница с кайма Продукти: 500 г кайма; 300 г кисело зеле; 6 с.л. олио; 200 г праз; 1 ч.л. червен пипер; млян черен пипер на вкус; 1 опаковка кори за баница
Приготвяне: Нарежете на ситно добре отцеденото кисело зеле и го запържете в част от олиото. Оставете го на огъня, докато омекне и течността се изпари. Нарежете на ситно праза, запържете го отделно в част от останалото олио и го сипете при зелето. 3. Размийте каймата в малко студена вода и я запържете в останалото силно нагорещено олио, като постоянно разбърквате, за да не стане на големи късове, а на трохи. Добавете я към зелето. Подправете с червен и черен пипер на вкус. 4. Намажете дъното на тава с малко олио и върху него надиплете 3 кори. Поръсете ги с част от пълнежа. Отгоре надиплете 2 кори. Продължете да редувате плънка, 2 кори и завършете с кори. Намажете ги с олио и печете около 45-50 минути в умерена фурна до златисто. Поднесете баницата топла.
Вкусни ребърца Продукти: 1 кг свински ребра; млян черен пипер на вкус; 1 щипка кимион; 1 щипка куркума; шафран по желание; сол на вкус; 150 г бекон; 1 кисела зелка; 200 г шарена сланина; 200 мл бира
Приготвяне: Натрийте ребърцата с подправките и ги оставете около 20-30 минути да се овкусят добре. Завийте всяко едно в тънко нарязани парченца бекон и после в листа от киселото зеле. Наредете ги в тавичка върху парчета от шарената сланинка, полейте ги с бирата, покрийте с домакинско фолио и печете в умерена фурна до готовност. Пет минути преди да изключите фурната, ги наръсете леко с червен пипер и ги запечете отново.
Пълнени картофи Продукти: 12 голями картофа; 12 листа от кисело зеле; 2 стръка праз лук - бялата част; 2 моркова; 250 г гъби; 1 тиквичка; 1 ч.ч. ориз; 1 зеленчуков бульон; 400 г пилешко филе; 12 пушени сиренца; сол; червен пипер; черен пипер
Приготвяне: Сваряваме картофите и ги издълбаваме внимателно. Задушаваме в олио, нарязания лук, морков, тиквичка и гъби. Месото го нарязваме, на малки хапки и го слагаме към зеленчуците, за да се задушава, добавяме ориза, подправките и солта. Зеленчуковия бульон, го разтваряме във вода, и добавяме към сместта, на котлона, оставяме на бавен огън, до готовност. Взимаме зелевия лист и слагаме от плънката. Така готовата вече сарма, я слагаме в издълбания картоф, а отгоре слагаме топеното сирене. Подреждаме готовите картофи в тава, намазана с олио и запичаме до готовност.