0

Ш околадът винаги предизвиква усещане за страст и еротика. При това не само у дамите, а и у господата. Може би защото оказва невероятно добър ефект върху тялото. СПА терапията с шоколад не бива да се разглежда като еротичен масаж, а като процедура, на която може да се подложи всеки човек. Какаото овлажнява и подхранва кожата. Но най-важното е, че топи целулита и намалява нервното напрежение. Това е комплекс от пилинг, масаж, репинг и антицелулитна програма, обясняват специалистите. Всяка процедура се характеризира с различна техника и включва допълнителни продукти. Целта е не само тялото, но и душата да ликува, потопена в апетитен аромат и кадифена мекота.

iStock

Масажът с какаова каша изглажда кожата като с кадифена ръкавица, а ароматът е направо зашеметяващ. Той насища сетивата. И без да му се възлагат особени задачи, работи за пълната релаксация на тялото и душата, категорични са специалистите. Според тях шоколадовият масаж помага на хора, които са изтощени, преуморени и напрегнати. Плавните движения успокояват нервната система и правят кожата сатенено гладка. Ето защо процедурата е идеален подарък за Св. Валентин, особено ако двойката е решила да се подложи заедно на нея. Разтопената какаова маса има уникални свойства. На първо място тя овлажнява и тонизира тялото. Храни кожата с активни вещества, които попиват и действат на нервната система като антидепресант. Тези съединения помагат за изработване на хормони – най-важен от които е този на щастието.

iStock

„От всички плодове и растения какаовите зърна имат най-висок антиоксидантен потенциал. Те са добър източник на биологично активни вещества – като витамин В1, В2, РР, провитамин А, микроелементи като магнезий, калий, калций, натрий и желязо“, твърди Елза Станчева, която работи като масажист в столичен СПА център. Тя препоръчва тази техника за въздействие върху тялото, тъй като осигурява антимикробната и противовирусна защита на организма преди приближаващата грипна вълна. „Терапията също така бори умората, връща емоционалното равновесие, дава чувство на спокойствие и блаженство и вътрешна топлина“, категорична е Елза. За съжаление тази процедура не може да се направи при домашни условия, защото не се използва онзи шоколад, който обикновено си купуваме от магазина и похапваме лакомо. В него има консерванти, емулгатори и вещества, които се втвърдяват. За процедурите се използват само няколко важни съставки от тъмнокафявото изкушение – какао на прах и масло.

Какаото в сместа, която се забърква в СПА центровете, е истинско. „Използва се заради ценните си съставки – естествени антиоксиданти, полифеноли, теобромин и танини. Известно е, че те стимулират както кръвообращението, така и психиката. Или иначе казано, какаото подобрява производството на ендорфини – естествените хормони на щастието. Те от своя страна задействат серотонина – главен отговорник за доброто настроение“, обяснява още Елза. Според нея кожата обича какаово масло, защото то я прави мека, жизнена и по-млада. Под неговата ласка тя става бляскава и сияйна. Освен това течната кафява маса почиства, пигментните петна изчезват, а фините бръчици се опъват. Ето защо все по-често шоколадът влиза в състава на маски за лице, които са подходящи за всички типове кожа – нормална, суха и дори увредена.

Много семейства си подаряват сладката процедура, за да разпалят отново любовта.

 Много семейства си подаряват сладката процедура, за да разпалят отново любовта.
iStock

Масажът с шоколад е подходящ за всички, които искат да се заредят с добро настроение и да разтоварят стреса. Наричат го още „масаж на усмивките“, защото действа като антидепресант – стимулира всички сетива и събужда ендорфините. Най-голям ефект има обаче антицелулитната терапия, която моделира тялото. В родните СПА центрове човек може да пробва няколко такива терапии. Комбинацията между шоколад и кафе например идеално моделира тялото и има антицелулитен ефект. Тя започва с лек пилинг с мед и кокосови стърготини. С тях се обтрива всеки сантиметър от проблемната кожа. Пилингът я подготвя жадно да поеме хранителните вещества от основното „ядене“. След него върху тялото се нанася серум от концентрат на какао и кафе. Сместа омагьосва с аромата си, докато в салона на приглушена светлина се разнасят звуците на нежна музика. Основният масаж се прави с шоколадов крем, кафе и грейпфрут. Тези три съставки идеално извайват фигурата. Шоколадът и кафето стимулират метаболизма на клетките и ускоряват разграждането на подкожните мазнини (по-известни като целулит).

Масажът с шоколад е подходящ за всички, които искат да се заредят с добро настроение. 

 Масажът с шоколад е подходящ за всички, които искат да се заредят с добро настроение. 
iStock

„Всеки един от тези елементи сам по себе си не е достатъчен, за да окаже нужния ефект“, твърди Елза. При всички терапии обаче се препоръчва и масаж. Той стимулира обмяната и помага за заглаждане на релефа на кожата. Освен това раздвижва кръвта, а заедно с това и застоялата лимфа. Така отпадните продукти от обмяната, които често се задържат под кожата и са причина за така наречената портокалова кожа, се изтласкват по-лесно навън. Масажът с шоколад стимулира разбиването на подкожните мазнини, оттичането на лимфата и изхвърлянето на токсините. В кафявата кремообразна маса се съдържат и други вещества освен какао и кафе. Щом тя се нанесе върху тялото, температурата се повишава. Загряването увеличава ефекта, защото допълнително ускорява метаболизма. Така активните вещества от маската проникват по-дълбоко. Ефектът е особено добър при болки в гърба от схващане, обездвижване и стрес. След специфичен масаж на проблемните точки в гърба заливането с топлата шоколадова каша и увиването с фолио болката отшумява и преминава по-бързо. „Шоколадовата заливка“ може да се направи и след излизане от сауната. Тогава релаксът е пълен. „Не е нужно да чакате болките да ви сковат. По-добре е да си правите тази процедура само за наслада“, казва в заключение Елза.