0

С роботи търсим извънземните на нашата планета и в космоса. Вече в Щатите стартира програмата „Галилей“, предвождана от Ави Льоб, който е шеф на катедрата по астрономия в Харвард. Той се прочу в последните години с изказванията си за различни обекти, които са неиндентифицирани, като смята, че поне част от тях са оригинални пришълци от други светове.

В същото време в САЩ вече е създадена нова служба, която е на директно подчинение на американския президент. Нейната цел е да търси и разследва всякакви НЛО и да казва доколко те са истина и до колко са плод на оптическа или друга илюзия. Отговорните хора от правителството на САЩ със сигурност започнаха да приемат НЛО много по-сериозно напоследък. Да си припомним само как през май миналата година Барак Обама – бившият американски президент, призна, че наистина има обекти, движещи се в земното небе, които не могат лесно да бъдат обяснени. Той заяви, цитиран от „Сифтет.ию“: „Има кадри и записи на обекти в небето, за които не знаем точно какво са те, не можем да обясним как се движат, как сменят светкавично траекторията. Няма лесно обясним модел на поведение, нито на позната технология“.

Роботите са в помощ на аеронавтите.

 Роботите са в помощ на аеронавтите.
PEXELS

Смята се, че робите с техния изкуствен интелект много по-лесно биха отсели житото от плявата и да забележат дали наистина има извънземни или е въпрос на оптическа или психическа илюзия. За разлика от човешкото око, роботите могат да виждат в спектри, които са недостъпни за очите на което и да е животно. А имат и други сетива, които ги правят идеални в търсенето на цивилизации из галактиката и които доста по-лесно биха могли да бъдат пропуснати от хората, колкото и съвършени прибори да имат. А и в крайна сметка човек ще реши дали роботът е открил извънземно или не. Мъск, НАСА, японци, китайци и индийци разработват роботи за космически пътешествия, които да са в помощ на хората или да отиват на места, недостъпни за човека. Очаква се в близко бъдеще машините сами да летят до планетите от нашата система.

Машините помагат и при пътешествията към други планети.

 Машините помагат и при пътешествията към други планети.
PEXELS

Льоб планира да бъдат построени 100 специализирани телескопа, оборудвани с широкоъгълни лещи, инфрачервена технология, радиоприемници и аудио система. Техните данни ще бъдат комбинирани със сателитни изображения, за да създадем по-изчерпателна и с висока разделителна способност картина на нашето небе. И част от това ще бъде системата от изкуствен интелект, в това число и роботи, които нонстоп ще оглеждат небето. Засега това звучи като фантастика, но в скоро време ще стане реалност.„Ще имаме система за изкуствен интелект, която ще идентифицира дали гледаме птица, дрон, самолет или нещо друго“, казва Льоб пред Sifted.