0

С ъс затоплянето на времето започваме по-често да спортуваме -  било във фитнеса или на близкия стадион. Верен спътник в стягането на талията и биреното коремче за плажа са умните часовници. Дори чисто психологически техните функции стимулират физическата активност - мерят изгорени калории, крачки, изминато разстояние, брой повторения в стотици видове спорт, насищане на кръвта с кислород и т.н. Наред с това те вече са солови играчи - по-леки от смартфона, с футуристичен дизайн, с много по-издръжливи батерии и прецизни биометрични сензори. Не на последно място качеството им е похвално дори в модели, струващи около 300-400 лева.

Фибростъкло

Горе-долу толкова се търгува и „Шаоми Уоч Ес1 Актив“ (Xiaomi Watch S1 Active). Той излезе на пазара в ранната пролет. По отношение на дизайна моделът предлага богат избор от три цвята каишки и три корпуса, изпълнени в лунно бяло, морскосиньо и космическо черно. Самият корпус е доста лек, изработен от полиамид и фибростъкло с метална рамка и общо тегло от само 36 грама. Устройството е добре защитено от вода, тъй като издържа до 50 метра гмуркане. Другата добра новина е, че 1,43-инчовият му амолед дисплей работи в режим винаги включен (always on). Така той винаги показва важни известия като входящи обаждания, напомняния или друга информация от вашите тренировъчни цикли. Умният часовник поддържа 19 професионални спортни режима като баскетбол, тенис, плуване, както и близо 100 вида тренировки като бягане на открито, катерене, плуване в открити води, йога и т.н.

Новият умен спортяга S1 Active на китайския бранд Шаоми. GT 3 Pro на Хуауей има и красива керамична версия за дамите.

 Новият умен спортяга S1 Active на китайския бранд Шаоми. GT 3 Pro на Хуауей има и красива керамична версия за дамите.

Можете да персонализирате настройките си за достъп до любимия си режим само с едно щракване върху бутона „Спорт“ (SPORT). Освен това джаджата автоматично превключва тренировъчните алгоритми, тъй като сама разбира дали в момента сте на бягащата пътека, правите джогинг на открито или просто ходите. За още по-ефективни тренировки S1 Active показва данни като сърдечен ритъм, средно темпо и изгорени калории. Няма опасност и да се загубите, тъй като двулентовият чип за навигация се свързва с пет спътникови системи (GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo и QZSS ).  
За пестенето на батерията се грижи изкуствен интелект, който може да удължи значително времето между две зареждания. Иначе без активирането на щадящия режим средно часовникът изкарва около десетина дни.

Дрескод

В случай че си падате по по-изискани часовници, то погледнете новия  “Хуауей Уоч Джи Ти 3 Про“ (Huawei Watch GT 3 Pro), който излезе на пазара буквално преди дни. Неговият елегантен метален корпус съвсем не значи, че с него не може да поемете на някоя екскурзия ала дивото зове. Като размер екранът му е като предходния модел. Амолед технологията в комбинация с резолюция от 466 x 466 пиксела дават яркост и добра четимост. А особено вградените черни циферблати създават усещането, че картината е на безрамков дисплей. Що се отнася до  дизайна, корпусът на GT3 Pro е от титан, полиран с матово покритие, което създава усещането за лукс. Верижката пък е така проектирана, че да не води до неприятното прищипване на по-космати мъжки ръце. Същият модел има и керамична версия за дамите, която е изключително красива и напомня механичните луксозни часовници.  

На борда си умната джаджа е верен спътник в 100 вида тренировки. По отношение на биометричните показатели има ЕКГ алгоритъм, но той е наличен само в шепа региони в света заради проблеми със сертифицирането. За сметка на това GT3 Pro има възможност за обучение за разпознаване на сънна апнея, както и целодневно наблюдение на кислорода в кръвта (SPO2), сърдечен ритъм, нива на стрес, температура и други показатели.

По отношение на свързаността часовникът може да провежда разговори само през смартфона. Тестове показват, че моделът разполага с един от най-точните и бързи GPS-и , вграждани в часовник на бранда. Животът на батерията също е впечатляващ - от две седмици за титаниевата версия и седмица за керамичната.

Гласов асистент

Добро съотношение между цена и качество предлага смартчасовникът „Фит Бит Върсa 3“ (FitBit Versa 3). Съвместим както с телефони с операционна система АйОс (iOS), така и с Андроид (Android), той позволява да избирате за ваш гласов асистент между Алекса (Alexa) или Гугъл Асистънт (Google Assistant).  Моделът не предлага всички приложения и интелигентни функции като на по-лъскавите си конкуренти, но за сметка на това има страхотен дизайн и множество функции за здраве и фитнес, които да ви вкарат във форма за лятото. Приятна изненада са вграденият GPS и известията за сърдечен ритъм в реално време. Според потребители джаджата се отличава от други устройства в ценовия клас около 350 лева, че има едно от най-добрите проследявания на съня, като предоставя здравна информация, включително разбивка за SpO2 и телесната температура през нощта. При тренировките има интересна функция, която следи времето, което прекарвате в зоната за изгаряне на мазнини, т. нар. кардио- или пикова сърдечна честота.

Янки се гмурка на 50 м дълбочина

Ако никога не сте притежавали бижу на щатския технологичен гигант „Епъл“ (Apple ), то „Уоч Ес И“ (Watch SE) е добър вариант. Това е по-евтината алтернатива на лъскавата 7-серия, но тя има много от същите страхотни функции плюс малко по-дълъг живот на батерията. Е, липсват допълнителните здравни сензори като ЕКГ и оксиметър, както и функцията винаги включен  циферблат, но всички основни тренировъчни режими са тук. А те са десетки, включително бягане, ходене, йога, колоездене, интензивни и пилатес, плуване до 50 м дълбочина.
Но ако все пък държите да имате ЕКГ функция, но без да плащате много пари, то погледнете корейския атлет „Самсунг Галакси Уоч 4“ (Samsung Galaxy Watch 4).