0

Б ългария ще се сбогува със зеления сертификат за вход в обществени обекти, но не е ясно при какви критерии ще се случи това. Експертите са категорични, че за да падне изискването е необходимо да се постигнат определени нива на ваксинирани, както и да падне броят на хоспитализираните пациенти.

Още преди време министър-председателят Кирил Петков обяви, че е възможно COVID паспортите да бъдат премахнати при над 60% ваксинация или падане на заетостта на интензивните легла на 5%. В момента страната ни е далеч и от двата показателя, но въпреки това според проф. Радка Аргирова – съветник на премиера по въпросите на пандемията, скоро няма да има нужда от документа. „Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около 1 месец“, обяви пред Нова ТВ проф. Аргирова.

Според експертът пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя. На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че зеленият сертификат у нас не трябва да отпада. „Той осигурява безопасна среда – това е смисълът му, а не да пречим на някого“, каза пред bTV доц. Кунчев, но допълни „В момента, в който зеленият сертификат изиграе своята роля, достигнат се приемливи нива на ваксинация и свободни легла в болниците, то той ще отпадне“.

Междувременно премиерът Кирил Петков заяви, че не е поемал ангажимент към „Възраждане“ сертификатът да отпадне. Той уточни това по повод изказване на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. „Още след протеста обявих, че отваряме работна група между хората, които протестират и експерти. Въпросът беше да се влезе в диалог с реални данни от ефекта на зеления сертификат. Беше протегната ръка за диалог, защото никоя група не трябва да се изолира и трябва да влезе в диалог с експертите по тази тема. Идеята ми беше да се създаде обща работна група, която дава идеи как да се процедира със зеления сертификат. Единственото, което направих вчера беше, че уточнихме с „Възраждане“ кога тази група ще започне да работи“, посочи Петков. По-рано от ГЕРБ дадоха и брифинг, на който обявиха, че в „побългарения“ му вариант, изискването за зеления сертификат не върши работа. „30% от зелените сертификати в България са фалшиви, по наши данни. Притежаването на фалшив зелен сертификат е опасно – то убива хората. Именно заради този провал на правителството на Петков, настояваме за отмяна на зеления сертификат“, посочи Ангелов.