0

Н ай-големият хит на славния дует Стефка Берова и Йордан Марчинков „Семеен спомен за Поморие“ всъщност е писан за актьора Тодор Колев. Това разкри самата певица, която на 3 май стана на 80 г. Тя отпразнува юбилея си в Италия, където живее в последните години заради дъщеря си Косара. Третият в празничната компания е бил внукът й Максим, когото смята да доведе през лятото у нас и семейно да почиват на нашето Черноморие.

Бургас и морето

Именно песента за Поморие е и големият пробив на дуета през 1975 г. Три години по-рано актрисата и певецът се събират на сцената и в живота, но тъй като нямат собствен репертоар, тя ходи при почти всички известни композитори и ги моли да напишат нещо за тях. Това й струва много нерви и известно унижение, но го прави, защото е дълбоко убедена във възможностите на двамата. Повечето автори предпочитат да работят с вече известни певци и утвърдени имена. Композиторът Атанас Косев вече бил създал мелодията на „Семеен спомен за Поморие“ по стихове на Недялко Йорданов за пеещия актьор Тодор Колев. Той обаче е възпрепятстван по причини, които Стефка сега не си спомня. Косев я предлага на дуета за участие във фестивала „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ с думите: “Ако вземете награда с тази песен, кариерата ви ще тръгне рязко нагоре”. На което Берова му казва: “Наско, ама да не забравиш после!”. На певците им се налага да поработят доста върху песента, защото музиката е написана като за даденостите на комика, а двамата имат по-ниски гласове. „И ние дай, дай... много труд хвърлихме, докато по някакъв начин я направихме. Не, не по някакъв начин - направихме я така, както искахме!”, спомня си певицата. След като печели награда, тя се превръща в тяхна визитна картичка. 

Недялко Йорданов поздравява майка и дъщеря.

 Недялко Йорданов поздравява майка и дъщеря.

Ванга

След това се зареждат още много мелодични и запеваеми песни с красиви и смислени текстове като „Моряци“, „Летим по пътищата бели“, „Обичам те“, „Огънят, в който горим“, „Разказвай ми, слушам те“, „Непоправими хора“, „Най-добрият люляк“. Освен Атанас Косев песни за тях пишат Тончо Русев, Мишо Ваклинов, Найден Андреев, Зорница Попова и др. Текстовете са на Недялко Йорданов, Калин Донков, Найден Вълчев, Надежда Захариева... “Спечелихме публиката и авторите на песни с дарба, интелигентност, красота и глас!”, казва певицата.

На върха на славата си обаче с Йордан Марчинков се разделят в живота, както Ванга предрича пред актрисата Латинка Петрова, но продължават да са заедно на сцената още 8 г., без почитателите им да разберат, че са само дует, но не и семейство вече. „Аз бях лошата. Защото всяка една музикална фраза и поведение трябваше да стане така, както съм наумила. Аз съм талантлив човек и знам какво липсва. Затова дуетът ни бе перфектен. Но си омръзнахме. Ние не живяхме един живот, живяхме много животи. На сцената - заедно, вкъщи - заедно, на път - заедно. Никой от двамата не е виновен. Накрая, когато чувах стъпките му, че се прибира, ме заболяваше стомахът. Пак идва?! Ами къде да отиде, това му е домът”, признава звездата.

Съдба

На 80 Стефка Берова не вижда смисъл да пее повече. „То с нашите песни не знам вече какво стана - забраниха ли ги, какво ли, не ги пускат никъде! Пускат от прекрасния ни дует с Данчо само „Семеен спомен за Поморие“, ако някой някъде въобще нещо пусне. На тази песен съм й благодарна, защото тя ни е визитната картичка на дуета, но това не значи, че ние нямаме и други прелестни песни като „Трявна“, „Мой роден край“ и още много, много други. Последният албум, който направих засега, е „Съдба“ и в него има приказни неща, но също така и тежки, защото душата ми вече не е никак весела“, споделя шармантната дама. Дъщеря й също тръгна за кратко по нейните стъпки, но към днешната дата и тя вече не пее. „Косара се е отдала изцяло на работата си. Тя е един от главните мениджъри на италианска електрическа компания. Щастлива съм, че тя се запази да не пие, да не пуши и да не стане леко момиче, защото имаше и наркомани около нас, в центъра. Виках й: „Косе, ти какво правиш, като пушат наркоманите тука?“, някои й бяха приятели, а тя: „Ами нищо, те ми дават, а аз им казвам, че не искам.“ Тя си беше забавна и я викаха да си говорят, те всъщност бяха много добри деца, от много добри семейства, но родителите им не се интересуваха от тях, а Косара знаеше, че аз се старая да е добре. Обаждах се всеки ден, където и да съм, детето ми израсна почти само и благодаря на Бога, че я запази. Тези неща обаче се отразиха на характера й - стана по-затворена, отвън е вечно засмяна, но аз знам каква самотия е била при нея от дете, а сега, в чужбина, пак е сама - няма българин, щастлив в чужбина“, довършва разказа Берова. 

Певицата с колежките си Маргарита Хранова и Мими Иванова

 Певицата с колежките си Маргарита Хранова и Мими Иванова

Голямата й любов емигрира в Америка

Не Йордан Марчинков, а друг музикант е голямата любов на Стефка Берова. Тя не разкрива името му, а само, че е заминал за Америка, а към днешна дата е покойник. След раздялата с бившия си съпруг тя е имала и други връзки, но винаги са били тайни, да не разбере дъщеря й, защото така й давала пример. Сега й е тъжно, че Данчо не иска да поддържат никакъв контакт. „Той си има друго семейство, но един път се видяхме и той ми каза: „Здравей, Фано“. И аз му викам: „Данчо, обади ми се“, а той - добре, и с това се приключи. Данчо от години го моля чрез други хора да направим концерт, но той казва, че не е пял отдавна и не иска. Аз го уговарях, че ако трябва, ще пуснем плейбек, но той е категорично против. Казва, че не може, защото вече не знае какво да прави пред хората“, добавя певицата.

Съученичка с Йорданка Христова 

Стефка Берова е съученичка с естрадната прима Йорданка Христова. Двете са учили заедно в първия естраден клас, в който са били още и Борис Гуджунов, Емилия Маркова, Сашо Димитров, Бистра Илкова, Сиси Станева, Иван Чобанов, Ангел Тодоров и момичетата от квартет „До-ре-ми-фа” Надежда Ранджева, Гита Минкова, Катя Грънчарова и Гергана Ранджева. Първото й турне обаче е с Лили Иванова. „Като завършихме, Лили ме взе заедно с Мими Мицева и Борето Гуджунов да пеем преди нея на концертите й в СССР. Тя пееше тогава като Рита Павоне. Лили имаше огромен успех и огромни цици. Ходеше с прозрачни блузки. На Йорданка предложих веднъж да направим заедно концерт, на другия ден ми се обади и ми каза: „Стефче, няма да пеем заедно, защото пеем в един стил - ти ще вземеш от моята публика, а аз ще взема от твоята.“ И то си е така. С нея си приличаме и има някаква ревност при нас - винаги се гледаме коя от двете ще е по-първа - аз се научих да карам колело, Данчето после и тя се научи, тя направи нещо и аз гледам, хубаво - защо не“, казва още Берова.