0

Д ъвка, съдържаща протеин, който „улавя” частиците на коронавируса, помага за стопирането му. Тя намалява количеството на патогена в слюнката и така помага за ограничаване на заразата, когато болните говорят, дишат или кашлят, съобщи Ройтерс, цитирана от Фокус.

Изследванията показват, че вирусният товар в пробите на доброволците е спаднал с повече от 95%, съобщава изследователският екип от Университета на Пенсилвания в изданието Molecular Therapy. Дъвката прилича по вкус и мирис като обикновената, но може да се съхранява в продължение на години при нормални температури и дъвченето й не уврежда протеиновите молекули ACE2, които съдържа, казаха изследователите.
В дъвката има копия на протеина ACE2, намиращ се върху клетъчните повърхности, който вирусът използва като шлюз, за да проникне в клетките и да ги зарази. При експерименти в епруветка, използващи проби от слюнка и тампон от заразени индивиди, вирусни частици се прикрепиха към ACE2 „рецепторите” в дъвката. Използването на дъвка за намаляване на вирусния товар в слюнката  би било особено полезно в страни, където ваксините все още не са налични или достъпни.

Предишно изследване показва, че водата за уста може да убие коронавируса само за 30 секунди. Учените тествали вода за уста със съдържание на цетипиридиниев хлорид с концентрация поне 0,07%, сочи проучването на учени от университета в Кардиф, пише BBC. За да репликират средата в лабораторни условия, учените създали бактериалните особености на човешкия назофарингс. Въпреки, че изследванията сочат, че тя може да помогне за унищожаването на вируса в слюнката, няма доказателства, че би могла да се използва и като лечение на коронавирус, тъй като няма как да достигне до дихателните пътища или белите дробове.
Това не е първото проучване, което показва ефективността на водата за уста при борбата с коронавируса. При други изследвания учените откриват, че редовната ѝ употреба намалява вирусния товар в устната кухина на болните и по-този начин те по-трудно разпространяват вируса.

Клетките на вируса Sars-Cov-2  „излизат от строя” с помощта на водата за уста, показва и друго изследване, проведено от група специалисти по молекулярна и медицинска вирусология в Рурския университет в Бохум заедно с техни колеги от Йена, Дуисбург-Есен, Нюрнберг и Бремен.
Учените изследвали осем вида тоалетна вода за уста с различен състав, които се продават в аптеките в Германия. Във всяка от водите са поставяни вирусни частици от Sars-Cov-2, разклащайки сместа в продължение на 30 секунди, за да симулират ефекта на плакнене на устата. Всички видове вода за уста намалявали първоначалния титър на вируса. В случаите, когато ”плакненето” се правело три поредни пъти, титърът намалявал до такава степен, че вирусът на практика не е можел да бъде открит.

ЕПА/БГНЕС

Антидепресант помага срещу патогена

Антидепресант помага при лечението на Covid-19, според ново проучване, пише Wall Street Journal. Заразените с коронавирусната инфекция, които са приемали флувоксамин в хода на тяхното лечение, са били много по-малко застрашени от хоспитализация, отколкото тези, които не са приемали лекарството. Информацията идва от най-голямото клинично проучване, изучаващо ефекта на антидепресанта върху Covid-19.
Флувоксамин принадлежи към клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин или SSRI. Обикновено се използва за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство и се предписва и за депресия. Използван от десетилетия, флувоксаминът е доказано безопасен и струва около 4 долара, казва Едуард Милс, един от водещите изследователи в проучването и професор по здравни науки в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио. Той поясни, че ниската цена и широката разпространеност на флувоксамин го правят убедителна алтернатива на други видове лечение на Covid-19, включително терапия с моноклонални антитела, които са скъпи и изискват вливане. Друго лечение, експерименталното хапче молнупиравир на Merck & Co. и Ridgeback Biotherapeutics LP, ще струва на правителството на САЩ около $700 на курс в страната.