0

Н яколко идеи за нещо лесно и апетитно в сезона на тиквичките, например толкова българско ястие като тиквички плакия или пък бюрек с тиквички. Но на нов глас, забелязани в gotvach.bg.

Плакия

 

Продукти:

2 кг тиквички

5-6 глави лук

1 ч.ч. олио

1 връзка магданоз

копър

4-5 домата

2-3 пиперки

няколко скилидки чесън

1 ч.ч. брашно

оцет

лимони

сол

черен пипер по желание

Приготвяне:

Почистените тиквички нарежете на кубчета или филийки. Смесете ситно нарязаните лук, магданоз, нарязаните пиперки и чесън. Посолете със сол и черен пипер, ако използвате такъв. В тавичка или гювеч подредете ред тиквички, пласт зеленчукова смес. След като подредите всички продукти, отгоре покрийте с обелени филийки домати и лимони. Залейте с гореща вода и олио и сложете да се изпече. Щом е почти готово, полейте ястието с 1 с.л. разредено с вода брашно и лъжица оцет.

Бюрек

Продукти:

4 тиквички

250 г сирене

3-4 стръка копър

3 яйца

1ч.ч. брашно

1 ч.ч. галета

сол

1 ч.ч. за пържене олио

Приготвяне:

Внимателно нарежете тиквичките на дължина на филии или на кръгчета с дебелина около 1 см. Леко ги осолете и ги оставете около 10 минути да се отцедят. Загрейте мазнината и изпържете тиквичките. Извадете ги върху салфетка за да попият излишната мазнина. В дълбока купа намачкайте сиренето. Добавете наситнения копър и 1 яйце. Разбъркайте до получаването на еднородна смес. Нанесете слой смес върху една от тиквичките и отгоре покрийте с друга филия. Направете така с всички тиквички до изчерпваме на сместа. Притиснете тиквичките леко за да залепнат, след което ги потопете последователно в брашно, предварително разбитите 2 яйца и после в галетата. Изпържете до златисто от двете страни. Сервират се със сос по избор.

Подлютени

Продукти:

2 тиквички

2 стръка пресен чесън

3 стръкчета копър

3 стръкчета магданоз

сол

5 с.л. олио

брашно

5 с.л. люта лютеница

Приготвяне:

Тиквичките ги нарязваме на колелца, след това ги поръсваме със сол и ги овалваме в брашно и ги пържим в тиган на котлон от всяка страна и ги редим в чиния. След като са готови, вземаме и в отделна купа нарязваме магданоза и копъра на ситно, рендосваме чесъна и добавяме лютата лютеница и 5 лъжици олио и разбъркваме. След това вземаме малка тава, в която редим тиквички и отгоре по малко от сместа - така докато свърша. След това сервираме.

Бирени

Продукти:

1 тиквичка - около 300 г

100 мл бира

4 с.л. брашно

олио за пърженето

Приготвяне:

Тиквичката се разрязва по дължина, посолява се и се оставя да се отцеди 15 минути. Брашното и бирата се разбъркват до получаване на гъста каша. Загрява се олио, тиквичките се потапят в кашата и се пържат до златисто. Сервират се с чеснов сос и бира за преглъщане.

Пармезанени

Продукти:

4 тиквички

1 пакет кайма за принцеси

1 морков

1 малка глава лук

2 скилидки чесън

2 с.л. доматено пюре

лют (кайенски) пипер по желание

сладък червен пипер

черен пипер

сол

магданоз

настърган пармезан за поръсване

Приготвяне:

Измих 4 тиквички, изрязах опашките и разделих на 2 по дължина. Издълбах с лъжица вътрешността и наредих в тавичка. Нарязах един морков на ситно, добавих пакетче кайма за принцеси (тя я овкусена) и ги позапържих с малко мазнина. Добавих и половин глава лук и 2 скилидки чесън. Поръсих с щипка кайенски пипер, сладък червен пипер и черен пипер. Когато каймата стана на трохи, добавих 2 с.л. доматено пюре и малко водичка. Накрая добавих и ситно нарязан магданоз. Когато сосът се сгъсти, махнах тигана от котлона и с лъжица напълних тиквичките. Изсипах един пръст подсолена вода в тавичката и мушнах в загрята на макс фурна. Когато се запекоха, ги извадих, поръсих обилно с настърган пармезан и върнах да се запекат. Ако нямате пармезан, нашият български кашкавал ще свърши същата вкусна работа.