0

П разниците отминаха, но натрупаните около богатите трапези килограми останаха. В същото време зимата показа своя характер и ни накара да се затворим на топло по домовете си. Спортът в студените месеци далеч не е предпочитано занимание. Ето защо моментът е подходящ за една кратка диета, с която да влезем във форма след коледните и новогодишните угощения. На първо място трябва да изберем подходящ хранителен режим, който ще помогне да прочистите както храносмилателния си тракт, така и кръвоносните съдове от натрупаните липиди.

Ако искате да стопите тлъстинките по корема си, не разчитайте само на коремните преси. В действителност различни изследвания сочат, че правенето само на упражнения за укрепване на коремните мускули (дори и да са 5 пъти в седмицата) не дават толкова добри резултати, колкото мнозина очакват. Запасите от подкожни мазнини се топят с добра диета, умерени спортни занимания и понижаване нивата на стрес, твърдят диетолозите. Един от начините за изчистване на липидите от организма е консумацията на цитруси. Идеален за целта е сокът от лимон, въпреки че може да се използва и грейпфрут. Мнозина предпочитат да ги комбинират или да ги редуват. А онези, които обичат лютия вкус на джинджифила, могат да добавят малко настърган корен в прясно изцедения си сок. Това ще подобри съществено дейността на храносмилателната система.

Лимоновият сок премахва атаките от глад и потиска апетита, твърдят диетолозите. Ежедневното изпиване на 2 литра вода с изцеден вътре лимон води до по-често уриниране и отделяне на задържаната в организма вода, при което естествено следва загуба на тегло. И не на последно място, това активира изгарянето на мазнини. Дори да забравим основната цел - да понижим теглото си, трябва да помним, че лимонът си остава един от най-здравословните цитрусови плодове. Той е пълен с витамин С, който е от съществена важност за доброто функциониране на имунната ни система. Но да се върнем към основната ни цел - стопяването на тлъстинките по корема и прочистването на кръвоносните съдове от холестерола.

Диетолозите твърдят, че като правило лимонената диета се прилага за не повече от 5 дни. Важно е обаче в този период да променим и целия си хранителен режим. За целта най-добре е да хапвате поне по 4 пъти на ден, като освен прясно изцедения цитрусов сок в менюто ни трябва да има ядки, риба, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Преди да започнем с диетата, трябва да сме направили един разтоварващ ден за организма. За да се освободи тялото от натрупаните отровни вещества, в този ден се консумират само пресни зеленчуци. Добре е това да стане в неделята, преди да направим 5-дневния хранителен режим с лимонов сок. В края на диетата пък постепенно се включват месата и тестените изделия. Позволено е да се хапват, но в много малки количества.

Примерно меню:

Понеделник

Закуска - сок от 2 лимона и 200 грама сварена елда

Обяд - 300 грама риба на скара и 3 варени картофа

Следобедна закуска - сок от 2 лимона и 150 сурово кашу

Вечеря - купичка супа от червена леща

Вторник

Закуска - сок от 2 лимона и 200 грама сварена киноа

Обяд - 300 грама калмари с 400 грама свежа салата

Следобедна закуска - сок от 2 лимона и 150 грама боровинки

Вечеря - купичка супа от червена леща

Сряда

Закуска - сок от 2 лимона и 300 грама извара с филийка черен хляб

Обяд - купичка рибена чорба и салата от домати

Следобедна закуска - сок от 2 лимона и 150 грама шамфъстък

Вечеря - 300 грама запечено на скара или на фурна сирене тофу

Четвъртък

Закуска - сок от 2 лимона и 200 грама сварено жито

Обяд - риба тон от консерва, зелена салата и шепа сварена царевица

Следобедна закуска - сок от 2 лимона и 150 грама бразилски орехи

Вечеря - 2 филийки хляб от лимец и 100 г сирене

Петък

Закуска - сок от 2 лимона и 100 грама чия, изкисната във вода за 15 минути

Обяд - 300 грама пушена скумрия и 300 грама салата

Следобедна закуска - сок от 2 лимона и 100 грама сурови бадеми

Вечеря - 350 грама фасул на фурна