0

Н АСА сама си даде 9 месеца да разследва извънземни, които са правили нещо на нашата планета.

Това стана след серия от разкрития и признания от страна на Пентагона, че Военноморските сили на Щатите са се сблъсквали с летящи обекти, които нямат научно обяснение. „Това, че не можем да им дадем научно обяснение сега, не означава, че не са физически или оптически явления“, заяви Томас Цюрбюхен, отговарящ за научните проекти на космическата агенция. След това обаче добави и голямата новина, че НАСА ще впрегне ресурс в изучаването на евентуални срещи и проявления на извънземни на нашата планета и в близкото космическо пространство и дали те могат да бъдат заплаха за населението на Земята. Цюрбюхен заяви, че сам е убеден във възможността да не сме единствената цивилизация не само във вселената, а даже в нашата галактика, но засега нямаме категорични научни данни за това.

НЛО

Вече започват да се налагат нови термини вместо НЛО (Неиндентифициран Летящ Обект) – НВЯ (Неиндентифицирано Въздушно Явление) или НВФ (Неиндентифициран Въздушен Феномен). Те дават много повече възможности на учените. Това обаче не отменя факта дали има или не извънземна дейност на нашата планета.

ВМС НА САЩ

НАСА претърпя някои критики от американски конгресмени, че не дава достатъчно яснота по въпросите, повдигнати от военните и видеата, заснети от пилоти на военноморските сили. В началото на годината (преди войната) шефът на „Роскосмос“ Рогозин също заяви, че съветски, а след това и руски космонавти са снимали НЛО. След това той още на няколко пъти говореше за извънземните. И едно от изказванията му стана пословично: „Ние можем да изучаваме бактериите, но също така можем да бъдем изучавани точно като бактерии“. Рогозин каза още, че академията на науките разследва щателно всеки един случай и в 99,99% от случаите става въпрос за климатични, физични или оптични явления. Но за 0,01% засега няма други научни обяснения.

Тогава НАСА се задейства, за да внесе ред в понятията. „Имаме инструментите и екипа, които могат да ни помогнат да подобрим разбирането си за неизвестното. Това е самата дефиниция на науката. Това е, което правим. Убеден съм, че много от феномените имат напълно реално физическо обяснение и то не е свързано с извънземни. Но нашата роля е да проверим такива явления, които не могат да се обяснят с нещо друго от извънземна цивилизация“, рече Цюрбюхен.

Той оповести, че в следващите дни на няколко пъти (най-очакваното е на 12 юли) космическата агенция заедно с космическите агенции на Европа и Канада ще публикува снимки от новия супер космически телескоп „Джеймс Уеб“.

Лед

НАСА оповести също, че вече разработва миниатюрни роботи, които да търсят извънземен живот в нашата слънчева система. Те ще се отправят на мисии (през 2024 и 2030 г.) към някои от спътниците на газовите гиганти, най-вече към Европа, която обикаля около Юпитер, и към Енцелад около Сатурн. Роботите ще са малки, не по-големи от един смартфон. Ще бъдат носени от специални миниатюрни ледоразбивачи, които ще пробиват ледовете на спътниците. Като стигнат вода, каквато се предполага, че има в огромни количества и на двете луни, роботите ще се освободят и ще започнат изследователските си мисии. Основна тяхна цел е намирането на живот – разумен или не.