0

П рез 1870 г. в Цариград Петко Рачов Славейков издава „Предвещание или пълно тълкувание на сънищата, виденията и явленията“, базирана върху „Гадателска книжка“ от 1862 г. Той е първият, който събира и издава българските народни поверия за сънищата. Прави го и в издаваните от него списания, като „Ружица“. Голяма част от събраното от Дядо Славейков, както почтително го наричат, изгаря в Руско-турската война при подпалването на Стара Загора от османците. То така и не е възстановено. Но днес са запазени отделни откъси от съновника, намерени и във вещите на един от синовете му - поетът Пенчо Славейков. Ето частица от запазеното.

Добитък

Видиш ли насън овце и крави – очакват те изобилие и богатство.

Скала

Ако видиш как планина или скала падат върху равнината или полето - не е на добро. Размирици и гонения. Някой със сила ще наложи господството си.

Зъби

Повечето от сънотълкувателите смятат, че зъбите символизират най-близките ни приятели и роднини (членове на семейството ни). Предните зъби са символ на децата, братята, сестрите; горните зъби - мъжките рожби, а долните – женските. Ако сънуваш, че ти е изваден или развален преден зъб - загуба или лоша болест на някое от децата или съвсем близък роднина. Ако сънуваш, че зъбите ти са бели и хубави, даже по-чисти и красиви от колкото са в действителност - добър знак е, предстоят ти радости, успех, благополучие за тебе и семейството ти, любов и разбирателство. Ако видиш насън, че някой от зъбите ти е станал по-дълъг, голям - в скоро време ще се нервираш по вина на някой роднина. Горните кучешки зъби са символ на бащата, а долните на майката. Кътните зъби символизират приятелите и другите роднини (по-далечни). Ако сънуваш, че някой от кътниците те боли или е почернял, или е паднал, предвещава болест или оскърбление за приятел или роднина. Ако сънуваш, че си миеш зъбите - ще даваш пари на роднини или приятели. Ако сънуваш, че друг си мие зъбите - това се отнася за него. Ако насън някой зъб ти е по-издаден и стърчи или е неправилно разположен и това ти пречи при говорене - не е на добро. Ще се ядосваш много, ще се скараш с приятели или роднини. Възможна е свада за наследство, която да стигне до съда.

Сняг

Ако видиш насън през зимата да вали сняг - не е на лошо, нормално е за сезона. Но ако видиш такъв сняг през друг сезон - за земеделците - плодородие, за военните - неуспех.

Кипарис

Кипарис в съня означава тъга, препятствия в делата ти, проблеми.

PEXELS

Куче

Кучето, видяно насън - приятелство и вярност, когато е притежание на сънуващия. Ако кучетата са чужди, ако те ухаят или разкъсат дрехата ти - пази се от неприятности и врагове, които ще се стараят да отнемат нещо твое. Ако ти поднасят като подарък куче, ще се сдобиеш с нови сили и ще победиш неприятностите.

PEXELS

Жерави, щъркели

Ако сънуваш жерави или щъркели да летят на ято - предсказва набези на разбойници и врагове. Ако видиш такъв сън през зимата - времето ще е много студено и лошо. Ако сънуваш два жерава заедно - сватба и раждане на деца, които ще са домошари и ще уважават родителите си.

Риба

Ако сънуваш, че ловиш риба и си хванал големи видове и ги гледаш - очаква те голяма сполука и такава според големината на улова. А ако рибите са малки - мъка и тегота. Ако рибите са пъстри, в най-различни цветове - за болните здраве, а за здравите - препирни, разправии и ядове. Ако насън ядеш едри риби - ще те налегне тъга и може да се почувстваш безсилен. Ако видиш или намериш умрели риби - надеждите и мечтите ти ще са безсмислени или неосъществими. Ако някоя бременна жена види насън да ражда риба - предвещава болест за бебето й, възможно е то да се роди нямо или да не преживее дълго.

Булка

Ако жена се сънува като булка - влошаване на здравето и много скръб.

Потоп

Ако сънувате потоп - вслушвайте се в съветите на приятелите си. А ако се давите в него - ще имате неприятности, свързани с реколтата ви.

Кладенец

Ако вадиш чиста и бистра вода от кладенец, а си ерген - това е знак, че скоро ще се ожениш за хубава и имотна жена. Ако извадиш от кладенеца мътна вода - бъди внимателен, не е на добре. Може да се разболееш или да скърбиш за нещо, което е важно за теб.

Гробница, гроб, гробище

Ако някой сънува, че копае гроб или прави надгробен паметник, гробница - означава скорошна женитба или раждане на нов член на фамилията. Ако гробът се разпадне (развали) - не е на добро, предвестник е на болести и мъки за някого от семейството. Ако се видиш насън погребан или да лежиш в гроб - означава, че ще имаш неочакван късмет и ще получиш много богатства. Ако гробът ти е покрит с пръст, то колкото е повече пръстта, толкова ще са по-големи богатствата, които ще получиш. Ако си жив в гроба - не е добър знак, означава, че животът ти няма да е лек и често ще имаш трудности и проблеми.

Маслина

Ако сънуваш маслиново дърво окичено с плодове - предвещава мир и спокойствие, хармония в отношенията с околните и късмет. Ако маслините са изпопадали под дървото и ги събираш - очакват те много работа и мъки.

Цветя

Ако насън миришеш цветя, които в действителност са в сезона на цъфтежа си - предвещава задоволство и щастие. Ако цветята, които сънуваш не цъфтят по това време на годината и са бели - нещастие и спънки. Ако са жълти - неприятностите са по-малки, а ако са червени - провал и злини.

Дърво

Ако си се покачил на някое дърво - добър знак за успех в работата, повишение или сделка. Паднеш ли и от дърво - лош знак. Ще загубиш работата си или ще имаш финансови проблеми. Ако видиш разцъфнали дървета - добър знак за радост. Ако са изсъхнали, изгорели или прекършени от буря - не е на добро. Очаква те неприятно премеждие, ще се страхуваш и притесняваш, ще се бориш напразно. Ако сънуваш дафиново (лаврово) дърво - победа и удоволствие. Ако си семеен, този сън е знак, че ще се сдобиеш с наследство не по пряка линия.

Пълнолуние

Ако здрава жена сънува пълнолуние - на добро е. Ще има късмет и приятни и щастливи дни. А ако жената е болна - предвещава опасности и тревоги.

Господ

Ако видиш Господ насън и той протегне ръка към тебе - благодат, благополучие по Божие благоволение и плодотворна работа.

Ад

Видиш ли насън ада или чистилището - смятай, че Бог ти дава сигнал да размислиш за начина си на живот и те приканва към покаяние. Трябва да се молиш за неговата милост. Видиш ли ада и дяволите в него - за здравите означава болест и мъка, а за болните - опасност от нещо.

Дрехи

Ако сънуваш, че си купуваш нови дрехи, шапка, обувки и ти харесват много - радост, успех в делата ти и богатство. Видиш ли се облечен в светли дрехи - ще се радваш на уважение и признание. Видиш ли се в съня си в червени дрехи - повишение в работата или придобиване на власт.

Огън

Ако сънуваш, че се опитваш безуспешно да запалиш огън - не е на добро. Ще си прицел на клюки и обиди. Ако насън се опариш или подпалиш от огън и чувстваш болка - предвещава, че в близките дни ще се разгневиш от нещо, ще имаш ядове поради завистта на някой близък. Ако сънуваш как огънят пада от небето - пази се от нещастие или големи трудности в живота. Ако сънуваш буен огън или големи пламъци на небето - конфликти и ядове с по-висшестоящи. Ако често сънуваш огън, пламъци - означава, че си много амбициозен, раздразнителен и нахален. Ако насън стоиш пред огнище или камина с тих огън, без пушек и искри и усещаш приятна топлина - ще се радваш на добро здраве, ще си удовлетворен от своя труд, очаква те веселие и богатство. Ако огънят много пуши, хвърчат искри и главните се разпадат - не е добър знак, ще се ядосваш и караш с близки хора, ще получиш неприятни съобщения. Ако огънят е изгаснал, едва тлее, или е останало старо огнище със следи от огън - не е хубаво, предвещава бедност, финансов банкрут и нещастие.

Горене

Ако сънуваш, че дрехите ти горят - не е на добро, означава, че ще се ядосваш, ще имаш проблеми в отношенията си с приятели, които ще прераснат в конфликт. Ако видиш насън, че някой от пръстите ти гори или е изгорен (червен, подут от изгаряне) - ще бъдеш обект на силна завист. Ако сънуваш свещ или огън бързо да изгарят - означава, че децата ти ще се радват на щастие и ще са грижовни към своите родители. Ако бременна жена сънува този сън - означава, че раждането й ще е леко и бебето й ще е здраво. Ако сънуваш, че горят житни класове - не е на добро, предвещава, бедност, глад и беди. Ако все пак при пожара житните класове останат незасегнати от огъня - ще имаш добра реколта, успех в работата.

Змия, гущер

Сънуваш ли змия, не е на добро. Ако тя се е свила на кълбо или се гърчи - пази се от преследване, неприятности, болести и нови врагове. Ако просто сънуваш змия - пази се от женски клюки и клевети. Ако пък размажеш или унищожиш змия или гущер - на добро е! Ще тържествуваш, ще победиш враговете си. Можеш смело да вървиш напред и се бори до край.

Змей

Ако сънуваш змей - предстои ти среща с хора от по-висок ранг, съдия или шеф или скорошно забогатяване, печалба и напредък в делата ти.