0

С оциалната мрежа TikTok е дадена на съд, след като две момичета загинаха, докато се опитват да пресъздадат т.нар. предизвикателство блекаут. В исковете се твърди, че 8-годишната Лалани Ерика Уолтън и 9-годишната Ариани Джайлийн Аройо са починали, след като са копирали тенденцията, при която участниците се опитват да се задушат до безсъзнание, съобщи Лос Анджелис Таймс. Делата за причиняване на смърт по непредпазливост са заведени във Върховния съд на окръг Лос Анджелис.

Алгоритъм

В иска се твърди, че алгоритъмът на приложението е препоръчал видеоклипове на предизвикателството, което се състои от душене. Уолтън от щата Тексас е намерена "да виси от леглото си с въже около врата“. Полицията е иззела телефона и таблета на Уолтън и по-късно съобщава на мащехата й, че е гледала многократно видеоклипове с опасното предизвикателство, се твърди в иска. Аройо от щата Милуоки е намерена „обесена на каишката на семейното куче“ в мазето си. Тя е била откарана в болница и поставена на вентилатор, но е загубила всички мозъчни функции и в крайна сметка животоподдържащата й система е била спряна.

Инциденти

Това не са първите деца, които умират, докато се твърди, че се опитват да участват в подобно предизвикателство. 10-годишната Найла Андерсън почина по подобен начин, докато се опитва да копира предизвикателство със задавяне, заради което майка й заведе дело срещу TikTok и неговата компания майка ByteDance през май месец. Предизвикателството е свързано с най-малко четири други смъртни случая на деца на възраст между 10 и 14 години в Австралия, Италия и Колорадо и Оклахома в САЩ. 

Преди време нашумяло бе предизвикателството с халюциногенно лекарство.

 Преди време нашумяло бе предизвикателството с халюциногенно лекарство.
TikTok

Отговорност

„TikTok несъмнено знае, че смъртоносното блекаут предизвикателство се разпространява на видеа в тяхното приложение и че техният алгоритъм специално захранва стените на децата с точно тези видеоклипове, които имат голяма гледаемост и ангажираност от потребителите“, се твърди в жалбата на фондацията „Правен център за жертви на социалните медии“ според Лос Анджелис Таймс. В жалбата се добавя, че компанията е „знаела или е трябвало да знае, че неуспехът да предприеме незабавни и значителни действия за потушаване на разпространението на смъртоносното блекаут предизвикателство ще доведе до повече наранявания и смъртни случаи, особено сред деца“. 

Предизвикателството с ходене върху каси за мляко води до риск от сериозни травми.

 Предизвикателството с ходене върху каси за мляко води до риск от сериозни травми.
TikTok

Позиция

Говорител на TikTok каза пред „Вашингтон пост“ в отговор на делото за смъртта на Андерсън, че „обезпокоителното „предизвикателство“, за което хората изглежда научават и от източници, различни от TikTok, предхожда като поява нашата платформа и никога не е било тенденция в TikTok“. „Оставаме бдителни в ангажимента си към безопасността на потребителите и незабавно ще премахнем свързано съдържание, ако бъде намерено“, каза говорителят, добавяйки, че компанията е блокирала хаштага #BlackoutChallenge от своята търсачка. 

Свръхпопулярни

През последните години няколко опасни предизвикателства станаха свръхпопулярни в различни социални медийни платформи, включително TikTok, като предизвикателството с каси за мляко, което включваше хора, катерещи се върху необезопасени млечни продукти, и предизвикателството Benadryl, което включваше деца, приемащи лекарството, за да се опитат да халюцинират. Прословутото предизвикателство Тайд Пот от 2017 г. включваше млади хора, които ядат капсули с перилен препарат.