0

Т ъмната спалня не само подпомага добрия сън, но може и значително да намали риска от три основни здравословни проблема, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

Възрастните мъже и жени, които използват нощни лампи, или оставят телевизора, смартфона си или таблета в спалнята, по-често развиват затлъстяване, високо кръвно и диабет, в сравнение с тези, които не са изложени на никаква светлина през нощта.

"Изглежда дори съвсем малко светлина през нощта не е невинна, а може да бъде вредна", каза ръководителят на изследването д-р Минджи Ким, доцент по неврология в медицинския център "Файнберг" на Северозападния университет в Чикаго.

Тя обаче предупреди, че новото проучване не доказва излагането на светлина по време на сън да причинява някоя от тези болести, а само, че може да има връзка. Освен нарушаването на съня може да има и друго биологично обяснение, което да свързва светлината с повишения риск от затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане.

"Не е естествено да виждаме тези светлини през нощта", каза Ким. "Светлината всъщност изключва някои от частите в мозъка, които казват на тялото ни, че е ден, а не нощ. Така че тези сигнали се объркват по някакъв начин, защото циркадният сигнал е отслабен, а с течение на времето това се отразява на здравето ни."

С времето светлината може да причини метаболитни и сърдечни заболявания.

Ким и колегите й са изследвали повече от 550 участници в Чикагското проучване за здравословно стареене. Хората на възраст от 63 до 84 години са носели устройства, които да измерват количеството светлина в спалните им за период от една седмица. По-малко от половината от тях са имали пет часа в пълна тъмнина, докато са спали. Останалите са били изложени на някаква светлина дори през най-тъмните пет часа от денонощието - обикновено в средата на нощния им сън.