0

И зползването на белия цвят в интериора е вечна класика, която внушава чистота, спокойствие и хармония. Ако се съчетае с меки текстури – като кадифе, и с овални форми на мебелите, домът може да изглежда като от средата на миналия век, но въпреки това да звучи модерно. В Европа и Америка тенденцията за бели стени на дома датира от около век. Въпреки това модните тенденции периодично се връщат, какъвто ще е случаят с този цвят през 2022 г., твърдят интериорните дизайнери. Може би защото бялото дава безброй възможности за комбинации и е невъзможно да се допуснат грешки при избора на останалите цветове в интериора. Тенденцията за поставянето на светли подове допълнително подчертава естествената светлина в жилището – особено ако стаите са по-тесни. Не е за пренебрегване и фактът, че едно такова интериорно решение допълнително ще разшири визуално пространството. И не на последно място – изборът на този цвят помага и за постигането на минималистичeн вид, особено ако се добави и някаква по-ярка и открояваща се стена (в тъмносиньо, виненочервено или наситенозелено).

Ако в миналото се е смятало, че белите стени, мебели и вещи у дома са много лесни за замърсяване, то днес благодарение на новите технологиите в материалите това е забравен проблем. Така че дизайнерите ни съветват да експериментираме смело.

При избора на интериор в бяло е добре да се знае обаче, че за да не се удави човек в еднообразие и да постигне ефекта на болнична стая, е разумно да използва различни текстури и повърхности – гладки, грапави, лъскави, матови и т.н. Това важи както за текстила, така и за аксесоарите. По този начин отблясъците на светлината ще се отразяват по различен начин, което ще добави разнообразни оттенъци. Цветните добавки в белия интериор са повече от задължителни. Ако човек реши да използва топли тонове – като например червено, оранжево, кафяво или жълто, то помещение то трябва да е по-студено, т.е. със северно изложение. И обратно – за по-топлите и силно осветени от слънцето стаи, е добре да се заложи на гамите в тъмносиньо, маслено зелено или наситеносиво.

Усещането за разкош пък се постига с добавянето на малко виолетово в интериора – но без да прекалявате, за да не обезличи бялото. Идеалната комбинация за тази година е комбинирането на скучното бяло със свежосиньо. Морските багри могат да се положат върху едната стена, а по-смелите биха боядисали и тавата в този цвят.

Синьото, особено ако домът е в преобладаващо бели цветове, внушава въздушност и лекота. А ефектът от точно тази комбинация е визуално разширяване на пространството. Дизайнерите обаче съветват да не добавяте синьо в кухнята, защото това понижава апетита. Затова пък цветът е идеален за спалнята. Особено ако на леглото се сложат две жълти възглавници или пък се използва фотьойл в този цвят в ъгъла на стаята.

Комбинацията на бяло със сиво или черно е подходяща за помещение, което се използва за почивка.

 Комбинацията на бяло със сиво или черно е подходяща за помещение, което се използва за почивка.
iStock

Любителите на червеното трябва да са спокойни, защото комбинацията с бяло е класика и винаги ще е на мода. Червен предмет или друг елемент може да се превърне в акцент на интериора, стига да е съобразен с текстурите, местоположението, размера. Комбинацията бяло с червено дори е смятана за кралска и за придаваща лукс в обстановката. Обичайно дизайнерите предлагат белия цвят като фон, на който слагат червени мебели например. Но има и по-смели решения – като да се боядисат поне две стени в наситеночервено и да се сложат мебели в цвят венге. В тази комбинация е задължително килимът и диванът да са бели. Специалистите препоръчват комбинацията да се използва в дневната или кухнята.

Бяло и сиво (а защо не и черно) е напълно възможно съчетание за помещение, в което се използва за почивка след тежък работен ден. Ето защо може спокойно да се използва в спалнята. Интериорните дизайнери ни уверяват, че това не е никак скучно като съчетание. Дори, напротив. Сивото има качеството също да разширява визуално пространството и да носи усещането за релакс. И макар в миналото да е бил натоварен с негативни асоциации, днес дизайнерите го използват често и го смятат за символ на стил и класа. Докато топлите цветове са сред любимите за 2022 г., изобщо не е необходимо човек да се отказва от студената палитра. Сега са много модерни нюанси като сапфир, графит, кварц и малахит. Идеалната комбинация ще бъде с текстури от камък, мрамор, дърво, глина или керамика. Като се има предвид фактът, че цветовата палитра е студена, на нея трябва да се заложи, ако в стаята влиза много слънчева светлина. При северна стая, която е по-тъмна и слабо осветена, студените тонове трябва да се сведат до минимум. В такива помещения, както вече беше споменато, е препоръчително да се използват топлите нюанси.