0

П етнайсетина миниатюри – петнайсетина интригуващи ситуации, в които са въвлечени мъж и жена, изграждат новия спектакъл на Сатиричния театър „Тя и Той“ от Жан-Пиер Мартинез, поставен с френски финес от работилия в родината на Молиер и в Канада наш режисьор Владимир Петков.

Петнайсетина миниатюри – петнайсетина интригуващи ситуации, в които са въвлечени мъж и жена, изграждат новия спектакъл на Сатиричния театър „Тя и Той“ от Жан-Пиер Мартинез, поставен с френски финес от работилия в родината на Молиер и в Канада наш режисьор Владимир Петков.

Фрагментите нямат вързка по между си, представят различни страни в отношенията между двама, повечето са почерпени от всекидневието, но има и такива, които са пълен абсурд или иносказателна фантастика. Тези истории с неочакван или донякъде очакван, но изненадващо остроумно формулиран край, са компресирани до виц, до сентенция малки късчета живот. Зад простичките наглед случки се разкриват копнеж по сродна душа, неизживени възможности, отчуждение, загуба на талант за общуване или пък ненакърнена способност да обичаш и прощаваш – въпреки всичко. Актьорите Силвия Лулчева, Добрина Гецова, Маргарита Хбеларова, Константин Икономов, Кирил Бояджиев и Теодор Елмазов, , които изпробват всички възможни конфигурации помежду си в различните откъси, играят остро характерно, дори понякога стигат до гротеска, но без нито за миг да се отклонят от добрия тон на режисурата. Немалко пиеси са композирани на подобен принцип (нека споменем поне прочутия „Хоровод“ на Шницлер), но силният коз на тази и спектакъла на Петков са искреността и подмолната тъга по неслучилото се зад зрелищното и смешното.

Жан-Пиер Мартинез (1955) е сред най-поставяните днес френски драматурзи. Автор е на близо 50 комедии (у нас на сцената на МГТ „Зад канала“ се играе друго негово заглавие, „Стриптийз покер“). Мартинез има няколко дипломи за висше образование – по испанска и английска литература от Сорбоната, по лингвистика, по икономика и по сценарно писане. Бил е барабанист в различни рокгрупи. Преди да покори сцената като драматург е работил като тв сценарист.