0

Л истата с топ 10 на спортистите, които получават най-високите доходи, може да мотивира всеки подрастващ младеж да избере спорта за свое призвание. Възнагражденията, изплатени през изминалата 2021 г. на най-добрите в света са наистина впечатляващи.

Успехите в спорта и известността, която носи се осребряват с астрономически суми.

Нека видим кои всъщност са най-скъпо платените спортисти, подредени в класация на Forbes за 2021 г.

10. Кевин Дюрант, Бруклин Нетс, 75 милиона долара

Кевин Дюрант е професионален американски баскетболист, играе в НБА. Започва кариерата си от университетския баскетболен отбор, откъдето преминава в Сиатъл СуперСоникс. През 2016 година  играе за Голдън Стейт Уориърс. Печелил е наградата за най-добър играч на НБА, две награди на най-добър играч в All-Stars среща на НБА, както и два НБА шампионата. Носител е на два златни медала от Олимпийски игри.

9. Том Брейди, Тампа Бей Бюканиърс, 76 милиона долара

Американецът Том Брейди играе американски футбол на позиция куотърбек в отбора Тампа Бей Бюканиърс под номер 12. Той е седемкратен шампион от Суперкупата, трикратен най-добър играч на НФЛ, двукратен Защитник на годината на НФЛ, трикратен участник в първия отбор All-Pro.

Печелил е наградата Берт Бел и приза спортист на годината на Associated Press, обявен е и за спортист на годината на Sports Illustrated. Брейди е и национален шампион, държи няколко рекорда в НФЛ, включително най-много победи през кариерата си.

8. Люис Хамилтън, F1, 82 милиона долара

Всеки любител на Формула 1 знае името на британския пилот Люис Хамилтън от отбора на Мерцедес. Печелил е седем пъти световния шампионат на състезанието. Държи рекорди за най-много победи, най-много финиширания на подиума, най-много точки в един сезон и рекорд за общ брой точки.

Люис Хамилтън се смята за първия чернокож състезател във Формула 1. Страстта му към състезанията датира от ранна възраст. Стъпва на картинг писта, когато е едва на 8 годинки, а само две години по-късно печели титлата в британския шампионат по картинг.

7. Роджър Федерер, тенис, 90 милиона долара

Един фаворит на любителите на тениса се нарежда на седмо място в класацията. Роджър Федерер е от Швейцария и има 103 титли. В настоящия момент е по-ниско в световната класация, но я е оглавявал многократно, и то за дълго време. Печелил е шест пъти Australian Open, веднъж French Open, осемкратен носител на купата на Уимбълдън и петкратен победител в US Open. Става златен медалист на двойки от Олимпийските игри в Пекин 2008, а на тези в Лондон през 2021 стига до сребърния медал на сингъл.

6. Неймар, Пари Сен Жермен, 95 милиона долара

Бразилският футболист Неймар, който играе на позиция нападател за френския клуб Пари Сен Жермен е считан за един от най-големите таланти на световната футболна сцена. Влиза в професионалния спорт през 2009, като играч на отбора на Сантош, а през 2013 преминава в Барселона. През 2010 прави дебют с националния отбор на Бразилия. Преминава в Пари Сен Жермен през 2017. През кариерата си е печелил множество шампионати и много индивидуални отличия.

5. ЛеБрон Джеймс, Лос Анджелис Лейкърс, 96,5 милиона долара

ЛеБрон е американски баскетболист на позиция леко крило за Лос Анджелис Лейкърс, който е ставал шампион на НБА цели четири пъти и е участвал в общо 17 мача на звездите. Известен с прякора Крал Джеймс, той е печелил златен медал от FIBA Шампионата на Америка, бронзов медал от FIBA световното първенство в Япония през 2006 и е участвал четири пъти на Олимпийски игри, като в три от тях е печелил златен медал (Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016).

4. Дак Прескот, Далас Каубойс, 107,5 милиона долара

Дак Прескот е куотърбек за Далас Каубойс. Американец, израснал в Луизиана, той започва кариерата си именно в Далас Каубойс през 2016 и вече намира своето място сред най-добре платените спортисти. Играл е колежански футбол за Щатския отбор на Мисисипи Булдогс и е избран от Далас Каубойс в четвъртия кръг от драфта за Националната футболна лига. Още в дебютния си сезон поставя множество рекорди за дебютант.

3. Кристиано Роналдо, Ювентус, 120 милиона долара

Португалският играч Кристиано Роналдо е силно почитан заради играта си в Реал Мадрид през годините. В момента се състезава като нападател в отбора на Ювентус. Преди това е играл в Спортинг и в Манчестър Юнайтед. Ставал е многократен шампион и е играл в националния отбор на Португалия.

Държи различни рекорди, включително и за най-много отбелязани голове (777), най-много отбелязани голове на Клубна световна купа на ФИФА, най-много международни хеттрика, най-много международни отбелязани голове в период на една календарна година, единствен играч, печелил титла от лигата, национална купа, национална суперкупа, Шампионска лига, Клубна световна купа.

2. Лионел Меси, Барселона, 130 милиона долара

Само една крачка пред Роналдо застава Лионел Меси в листата на най-скъпо платените спортисти. Лионел Меси е роден в Аржентина и в момента играе на позицията нападател в тима на Барселона. Държи рекордите за носител на Златна топка (6 пъти) и носител на Златна обувка (6 пъти). Печелил е Суперкупа на Европа, Шампионска лига, Световно клубно първенство. Дебютира в националния отбор на Аржентина през 2004, когато е включен в селекцията за футболисти до 20 години.

1. Конър Макгрегър, UFC, 180 милиона долара

Шампионът в настоящата класация е професионалният ирландски ММА боец и професионален боксьор Конър Макгрегър – професионален състезател от 2008 година, популярен с псевдонима Прословутия. Като ММА боец е изиграл 27 мача с 22 победи, включително 19 с нокаут, и има само 5 загуби.

Около Конър Макгрегър има множество полемики заради различни инциденти, включително обвинения в сексуално насилие, шофиране в нетрезво състояние и арест заради обвинение в обир.