0

Т ри университета са отказали експерт по делото на актьора Ивайло Захариев за парите му от култовия сериал „Под прикритие“ от продажбите в чужбина.

Това стана ясно на седмото заседание от процеса в Софийски градски съд вчера, на което присъства и „Телеграф“. Именно заради експертизата по авторско право търговското дело срещу БНТ се влачи вече втора година.

Камък

Първоначално се е намерило вещо лице, което е направило експертиза, но повече от половината въпроси не са получили отговори и затова ищецът е поискал да бъде направена нова. И точно тук удря на камък, защото следващият поканен си е направил отвод преди поредното заседание и от тогава не може да се намери професионалист в бранша, който да съпостави договора на актьора със закона за филмопроизводство. Софийският университет, УНСС и НБУ са отказали, тъй като нямали компетентни специалисти по казуса. Същото са направили от БАН и Националния филмов център. Въпреки това съдът вчера прие да им изпрати нови покани, като в това число ще бъде включена и НАТФИЗ. Имам резервен вариант, но първо ще изчакаме отговора на институциите, заяви съдията. Следващото заседание е на 13 октомври.

Жалба

Преди да си пусне жалбата в съда, Ивайло Захариев е направил запитване до БНТ като неин актьор какви са приходите от продажбата на сериала по света. През 2016 г., при старта на последния 5-и сезон, програмният директор тогава Севда Шишманова разкри: „В момента „Под прикритие“ се гледа на 184 територии на 3 континента, като сериалът връща на БНТ близо 1 милион лева на година само от дистрибуция“. „Законът и договорът ми позволява да ми бъде отчисляван процент. От телевизията обаче отказват да кажат какви са приходите. Дават само отделни сделки, а не цялостен отчет. Затова бях принуден да го направя“, казва още актьорът. Заради това той не е написал конкретна сума в иска. „Малко преди мен същото направи и един от операторите на сериала. Оказа се, че не са изплащани отчисления нито на режисьорите, нито на сценаристите, нито на актьорите, като носители на авторски и сродни права. Ще ми се това дело да прокопае път да не се злоупотребява за в бъдеще“, добави още екранният Мартин.