0

М ного хора смятат, че ако решат да правят ремонт на кухнята, ще трябва да се охарчат яко. Истината е обаче, че понякога дори съвсем малките размествания, както и лекото модифициране, могат да създадат съвършено нова визия на помещението за готвене.

Ако сте с ограничен бюджет, но искате да модернизирате кухнята си тази пролет, ето няколко хитри идеи за бързото, лесно и достъпно преобразяване на това пространство.

На първо място е важно човек да се придържа към съществуващото оформление на кухнята, защото преместването на водопроводната и елинсталацията обикновено гълта доста средства. Освен това, колкото повече се направи със собствените ръце, толкова по-малко пари ще се похарчат.

Най-простият и ниско бюджетен начин за освежаване на кухнята е чрез нейното пребоядисване. Пространството ще заблести, ако се сменят тоновете на стените, тавана, вратичките на шкафовете, вратите и прозорците.

Последните тенденции тук са свързани с ярките и контрастиращи багри. Интериорните дизайнери твърдят, че в резултат на пандемията много хора са започнали да прекарват повече време в кухнята. Ето защо било съвсем естествено всички да искат тя да стане по-свежа и цветна. А прогнозите за тази година е цветовете да са смели.

Само така може да се създаде известен чар и индивидуалност в цялото това пространство. Зелените стени се вписват идеално, ако подът и шкафовете са в кафяво. Идеална е и комбинацията между тъмносини стени с бели мебели. Освен с цветовете човек може да си поиграе и покритията – като например мат с гланц.

Преобразуването на шкафчетата в кухнята не е чак толкова сложна задача, макар на пръв поглед да изглежда леко стресираща. Ако те са структурно здрави, но изглеждат стари и захабени, могат да се свалят и пребоядисат.

Апропо, същото важи за столовете и масата. Другият вариант е да се заменят с нови. Все пак е по-изгодно да се купят само вратички, вместо да се разглоби и смени цялата конструкция. Резултатът може да е наистина впечатляващ, а похарчената сума няма да е голяма.

Независимо дали шкафовете са от дърво или друга материя, има подходящи продукти за боядисване в почти всички магазини за строителство и обзавеждане. Повечето кухненски шкафове са със стандартен размер, така че да могат да се монтират резервни вратички към съществуващите тела. Ако пък човек се чувства обезсърчен от идеята сам да боядисва шкафовете си, може да потърси професионално боядисване – това обаче ще увеличи бюджета.

Една от интересните идеи тук е част от шкафовете да се махнат и на тяхно място да се сложат рафтове. Това ще създаде усещането за нещо ново и различно, категорични са интериорните дизайнери.

Те горещо препоръчват и подмяната на плота, защото той е обект на най-голяма амортизация. По него често има изгорели участъци или следи от рязане с нож. Подновяването му не е никак сложно и скъпо, но пък новият плот веднага ще предаде на кухнята нов и по-свеж вид.

Кухнята може да се обнови и чрез една бърза смяна на плотовете.

 Кухнята може да се обнови и чрез една бърза смяна на плотовете.
iStock

Подмяната на плочките като че ли е най-скъпата част от ремонта. Първо защото те трябва да се свалят, а след това да се залепят новите. Резултатът е удивителен, но със сигурност подобен ремонт не може да се нарече ниско бюджетен.

Ето защо специалистите съветват на мястото на плочките да се сложи гръб със същия цвят като плота. Другата възможност е старите плочки също да се пребоядисат. Има специални комплекти за реставрация. Обикновено се предлага разнообразие от облицовки, подобни на камък. Също така могат да се използват модерните напоследък самозалепващи се плочки – те се поставят върху съществуващите и са изключително лесни за употреба.

Цветните и свежи тонове създават уникален чар на кухнята.

 Цветните и свежи тонове създават уникален чар на кухнята.
iStock

Не изхвърляйте старите домакински уреди, съветват специалистите. Ако те все още работят добре, могат да се използват отново, след като им се направи козметичен ремонт.

Едно професионално излъскване на повърхностите им ще ги накара да заблестят. А когато човек ги погледне, ще има усещането, че току-що си ги е купил. Естествено, ако те са счупени, а ремонтът им е скъп, по-добре би било човек да купи нов уред. Същата е ситуацията и с кухненската мивка.

Ако тя не е счупена или надраскана, едно добро измиване с препарати ще я направи като нова. Особено ако смени и крана с по-модерен. Но има и случаи, в които е най-добре да се замени с нова. Всичко е въпрос на лична преценка и финансови възможности.