0

О свен дамите и мъжете вече искат да изглеждат уникални и неповторими. В момента най- актуалния начин да си подариш индивидуалност са костюмите по поръчка. Пред „Телеграф“ дизайнерът Кирил Паланкасов разказва за магията да правиш костюм по поръчка у нас.Още като тинейджър се запалих по правенето на дрехи по поръчка. Хареса ми. Отидох на шивач като ученик, за да ми ушият панталон. Самото усещане, че правят нещо специално за теб е наистина уникално. И реших, че трябва да се обличам само така. И започнах да се уча от различни майстори шивачи. Първият ден, след като се прибрах от казармата започнах работа в завод „Витоша“, защото целта ми беше да се науча директно от за онова време най-доброто място, където правят костюми. И оттам съм започнал, до ден-днешен само това съм правил. Непрекъснато търся, дори и сега нови и нови неща, които да предлагам на клиентите. Имам немалък кръг от клиенти през тези години. Различното в това да си направиш костюм по поръчка и да носиш конфекция дори и от най-високо ниво е в това, че дрехата е направена специално за въпросния клиент“, споделя Паланкасов.

В сезона на абитуриентските балове, това е начина да бъдете различни от всички останали. „При всички случаи правенето на костюм по поръчка е по-скъп продукт, отколкото готовата конфекция. Предимно са хора, които държат на себе си и на това как искат да изглеждат. Всеки иска да е уникален. И затова всъщност няма друго място, където и да било, да изглеждаш уникален ако не си направиш по поръчка каквато и да било. Всичко друго, което можеш да си купиш на пазара е нещо, направено за по-голяма маса от хора и съответно вероятността да отидат на бала с еднакви или подобни е много голяма.

На въпроса какви са тенденциите относно цветовете, дизайнерът е категоричен: „В мъжката мода тенденциите не се менят като в дамската. Класическия мъжки костюм е непреходен и винаги е било модерно синьото, черното, сивото. Предимно на това се спират не само младежите, но и стандартните клиенти, които всеки ден си поръчват всекидневни облекла. Специални модни тенденции няма. Има определени детайли, които се променят във времето. Каретата са много актуални от години, защото внасят свежест в тоалета. За по-специални поводи, като бала, карето обаче не е подходящо. Класическия мъжки костюм за официален повод е едноцветен. Вече като се има предвид, че бала е вечерно събитие препоръчително е костюма да бъде в по-тъмен нюанс.“

Ризата, на която е хубаво да се заложи пък е в бял цвят. „Аз лично предлагам в повечето случаи класическата бяла риза за такъв тип повод. Може да се сложи много различни цветови нюанси вратовръзка или папионка. Бялото е цвета, който дава официалния характер на тоалета. Не че не може една тъмна риза да изглежда добре с тъмен костюм. Да се сливат, така да се каже и да търсим след това контраст в аксесоарите. Но бялата риза е това, което прави различен костюма от всекидневен такъв.

При всички случаи има едни неписани правила, въпреки че англичаните са ги написали отдавна, бялото е цвета на официалната дреха“, споделя. От изключително значение е и избрания плат. Има много съчетания на платове. Освен 100 % вълна, тя може да бъде съчетана с коприна, кашмир, камилска вълна, лен и др. Всичко зависи от това как клиента иска да стой костюма и какъв да е на допир“, завършва Кирил Паланкасов. Един важен елемент във всяка една дреха по поръчка е монограма, който е избродиран върху ризата. Същото е и отвътре на сакото. Тези детайли трябва да са малко по-прикрити. И да се забелязват, а не да се набиват на очи. В повечето случаи фамилията на притежателя краси сакото сакото от вътрешната страна, а инициалите му ризата.

Копчета и ръкавели са мъжките бижута

Копчетата могат да бъдат много различни. Освен като цветове и като състав. За един костюм по поръчка задължително копчетата трябва да са от естествени материали. Някой от тях имат специални символи и значение. „ Другото нещо за мъжа, което по-скоро може да се нарече бижу са копчетата за ръкавели, които са различни в зависимост от материя и цвят. В случая сега и показвам (на снимката) Това е метал с дърво,  ризата е с много хубав нюанс на синьото, което се съчетава страхотно с други нюанси на тъмно син костюм“, издава как да бъдат още по- атрактивни господата, Паланкасов.