0

А нсамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишнина с три различни концерта в зала 1 на НДК, съобщават организаторите. На 18 февруари е "Началото" с музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка "Тракийска сватба".

Популяризират българската култура на няколко континента.

 Популяризират българската култура на няколко континента.
Славина Луканова SLove photography / Фейсбук на Ансамбъл Филип Кутев

На 19 февруари "Пътят" представя сценичните постижения на ансамбъла, ще има премиерата и на три нови произведения, както и участието на гост изпълнители. Това са професионалните ансамбли "Пирин" и "Тракия". На 20 февруари е "Наследството", където според организаторите публиката ще се докосне до предаденото и полученото фолклорно и сценично наследство.

Трите концерта са в НДК

 Трите концерта са в НДК
Славина Луканова SLove photography / Фейсбук на Ансамбъл Филип Кутев

Тържествените концерти са под патронажа на президента Румен Радев и ще сложат началото на национално турне, което ще се състои в рамките на 2022 година. Специално за юбилея се предлага пакет - “три концерта с един билет”, с които се спестяват до 50 лв. само за един зрител. Регулярните цени на билетите за всеки отделен концерт са от 20, 30, 40 и 50 лв. Вход за деца до 10 години е безплатен, без седящо място Основаният през 1951 година ансамбъл "Филип Кутев" възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура на няколко континента - Европа, Азия, Африка и Америка. Най-характерните музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци Филип Кутев и Маргарита Диковa, продължено и в наши дни от Елена Кутева, Георги Андреев, Ивайло Иванов.

Ансамбълът е основан през 1951 г.

 Ансамбълът е основан през 1951 г.
Славина Луканова SLove photography / Фейсбук на Ансамбъл Филип Кутев

„Въпреки че всичко се променя, интерес към нашето изкуство има и това много ни радва”, разказа пред Nova проф. Елена Кутева, дъщеря на великия композитор и диригент Филип Кутев и заместник-ръководител на ансамбъла. И добавя, че песните и танците им носят радост не само на зрителите в България, но и в много страни по света. Дълги години директор на Ансамбъла беше Елена Кутева, дъщеря на Филип Кутев. В началото на 2021 г. начело застана Георги Андреев, който винаги е твърдял, че за него работата в Ансамбъла е удоволствие, поле за експерименти и творчество. „По-голямата част от моя съзнателен професионален живот е минала в него“, споделя Георги Андреев пред БНР. „Започнах работа като диригент на оркестъра още преди да завърша НМА „Панчо Владигеров“. Това е една от причините да не емигрирам, както направиха много мои връстници, тръгнали да търсят възможности за изява извън страната. Още в периода на студентството си аз бях вече реализиран като музикант. След 27 години работа мога да кажа, че познавам Ансамбъла в детайли, с всичките му качества и перспективи. Това е един състав с огромна история. Дал е началото, начертал е пътя за развитие на жанра, който в същността си е професионално изкуство, сътворено на базата на фолклорни първоизточници“, казва още той.