0

М ястото, което ни зарежда с духа на Коледа дни преди светлия празник, са именно базарите, от които ухае на вкусна храна, уют, музика и много цветни и блестящи светлини. Ежегодно в редица европейски градове, а и не само се провеждат такива мероприятия, които разпалват настроението на хората и ги подготвят за светлия празник. Това са и местата, където освен да се насладите на вкусна храна с чаша вино или топла напитка, може да напазарувате прекрасни подаръци за близките си, като на много места те са уникални, защото са изработени ръчно. Например топъл шал и шапка, сувенири от керамика или играчки за децата и елхата.

Коледните базари ни зареждат с настроение и вдъхновение за предстоящите празници. Освен това са и едно прекрасно място за срещи с приятели, близки и забавления на открито. Може би в ситуацията, в която се налага да живеем в момента, това е едно от най-подходящите и безопасни места за срещи и забавления. Повечето базари в европейските градове са съобразени с епидемичната обстановка и се изисква от посетителите зелен сертификат, който също така е задължителен при пътуване извън страната. Въпреки че тези събития могат да бъдат проследени от Виена, където е първият регистриран декемврийски пазар в града през 1298 г.,  традицията се е разпространила по целия свят през вековете. От Германия, до Швейцария, до Ню Йорк, трудно е да се намери желана дестинация, която да не притежава впечатляващ ежегоден пазар.

Коледните базари във Франция също привличат много посетители

 Коледните базари във Франция също привличат много посетители
istock

Един от най-популярните в цял свят базари се намира във Виена. С разходки с елени, гигантско виенско колело и класическа сцена на Рождество Христово, на която можете да се удивите, магическият спектакъл на Виена капсулира фантастично празничния дух. Въпреки че в австрийската столица има около 20 коледни базара, от които можете да избирате, Виенската коледна мечта, която се провежда пред кметството или Rathausplatz, е едно от най-старите и традиционни събития. На събитието, известно още като Wiener Christkindlmarkt, ще намерите над 150 сергии, предлагащи вкусни лакомства като австрийски колбаси и джинджифилови бисквитки заедно с домашен коледен пунш, пише СНН. Известното Дърво на сърцата, гигантски клен, украсено със стотици блестящи сърца, е горещ фаворит сред посетителите и страхотна възможност за снимки.

Швейцария се превръща в истинска коледна приказка.

 Швейцария се превръща в истинска коледна приказка.
istock

Трудно е да се намери дестинация, която прави Коледа по-добре от Швейцария. Повечето швейцарски градове са почти завладени от празнични пазари по това време на годината и атмосферата е невероятна. Коледният базар в Базел е най-големият и може би най-добрият наоколо. Разделен на две различни секции на Barfusserplatz и Munsterplatz, той се състои от близо 200 приказно украсени сергии, продаващи коледни подправки, декорации и свещи. Семействата ще се насладят особено на коледната приказна гора на Мюнстерплац. Коледният базар в Базел отвори врати на 25 ноември и е предвидено да работи до 23 декември. Всички гости на 16 или повече години трябва да представят валиден швейцарски или ЕС цифров Covid сертификат, който служи като доказателство за ваксинация, тестване и възстановяване, както и документ за самоличност, за да влезе.

Там е и мястото да опитаме традиционни десерти.

 Там е и мястото да опитаме традиционни десерти.
istock

Един от най-старите коледни базари в Европа, Страсбург, започва през 1570 г., но оттогава се е развил значително. Разположен на повече от 10 места, включително част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО на Гранд Ил, изключително популярният пазар осветява града с хиляди мигащи коледни светлини и празнични орнаменти. Преди Covid, около два милиона души годишно са посещавали пазара, който включва около 300 дървени сергии за хижи, продаващи всичко - от декорации и подаръци до местно елзаско вино. Place Klebe е може би най-популярното му място благодарение на изложената голяма коледна елха, както и на ледената пързалка, издигната отдолу. Но посетителите ще намерят много вълшебни гледки, докато се скитат из тесните улички и красивите площади на града. Коледният базар в Страсбург стартира на 26 ноември и трябва да приключи на 30 декември. Всички посетители трябва да носят маски и да спазват разпоредбите за социално дистанциране.

Коледните базари оживяват Брюксел

 Коледните базари оживяват Брюксел
istock

Брюксел наистина оживява по Коледа благодарение на Winter Wonders, което прилича повече на фестивал, отколкото на пазар. Ежегодната феерия е едно от най-големите и популярни събития в Белгия. Светлинно и звуково шоу, пързаляне с кънки и панаирни разходки са сред дейностите, на които да се насладите. Посетителите могат също да разгледат около 200 хижи, в които се сервират glühwein, белгийски бири и вафли, и да се взират с удивление в огромното коледно дърво, издигнато на Grand Place. Зимните чудеса в Брюксел продължават с ограничения, включително системи за еднопосочно ходене, а маските за лице са задължителни. Всички гости на 16 или повече години ще трябва да представят зелен сертификат, за да докажат, че са или напълно ваксинирани, наскоро са дали отрицателен тест или са се възстановили от Covid-19 през последните шест месеца.

Пазарът ще работи от 26 ноември до 2 януари 2022 г. Датиращ от 1786 г., Fira de Santa Llucia се разрасна от еднодневно събитие за отбелязване на празника на Санта Лусия, който се пада на 13 декември, до триседмичен панаир. Разположен точно пред катедралата на Барселона, оживеният пазар е разделен на четири различни секции.

Първият е Рождество Христово и фигурки, където посетителите могат да вземат украси и фигурки. Секцията за занаяти включва ръчно изработени продукти и бижута, а simbombes е предназначена за музикални инструменти. Има и много празнични дейности като разказване на истории, коледен парад и caga tio, огромен коледен дънер в стил пината, който разлива бонбони и подаръци, когато се бие с пръчка. Fira de Santa Llucia ще се проведе от 26 ноември до 23 декември тази година. Има какво да се види на този очарователен пазар, но нищо не може да надмине красивия фон, предоставен от францисканската базилика на Санта Кроче.

Празникът на Санта Лусия, който е на 13 декември, се превърна в истински панаир.

 Празникът на Санта Лусия, който е на 13 декември, се превърна в истински панаир.
istock

Въпреки че този традиционен панаир се транспортира от Хайделберг, Германия, до Флоренция всяка година, това е много италианско събитие в много отношения благодарение на пейзажа и многото италиански лакомства. Със сигурност обаче няма недостиг на меденки, щрудел и традиционни бисквитки. Тези, които се разходят до близкия площад Пиаца дел Дуомо, ще бъдат почерпени с великолепна сцена на Рождество Христово, както и с впечатляващо коледно дърво, което ще бъде осветено на 8 декември за празника на Непорочното зачатие. I Mercati Natale започна на 20 ноември 2021 г. и трябва да приключи на 19 декември.

400 лева за екскурзия до Загреб 

Лесно е да се разбере защо Загреб беше избран за „най-добрата дестинация за коледен базар“ в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destinations за три последователни години. Хърватската столица предлага на посетителите  сцени на рождество Христово, ледени скулптури, концерти на открито, изскачащи барове и коледен трамвай, пълен с Дядо Коледа и неговите елфи. Събитието в Загреб също има зона, където ще намерите възхитени веселяци, танцуващи на улицата, докато ядат улична храна. Базарът ще продължи до 7 януари 2022 г.

Загреб е най-желаната дестинация по празниците в последните години.

 Загреб е най-желаната дестинация по празниците в последните години.
istock

400 лева струва организирана екскурзия до хърватската столица по време на коледните базари. Пътуването е с автобус като в цената влиза транспорт, настаняване и закуски. Офертата е за четири дни. По време на посещението на Загреб е планирана пешеходна обиколка в старата част на града, където могат да се видят централният площад „Бан Йосип Йелачич“, Старият град със средновековните квартали Каптол и Градец, катедралата „Възнесение Богородично“, Кървави мост, Каменната порта с чудотворната икона на Благословената Дева Мария и Христос, църквата „Св. Марко“, Парламентът. Още в първия ден организаторите са планирали свободно време за посещение на коледните базари, шопинг или посещение на някои от многобройните музеи и галерии в хърватската столица. За втория ден обиколката на коледните базари продължава, като има възможност и за посещение на някои от многобройните галерии и музеи в Загреб.