0

М узиката на Моцарт намалява усещането за болка след операция, установяват множество изследвания.

Едно от последните проучвания показва, че комбинацията от класическа музика и болкоуспокояващи помагат на пациента да преодолее по-лесно периода след операция и да се справи по-бързо с болката. Това твърдят изследователите от Университета в Юта. Учените даже установили, че даването на популярен аналгетик и пускането на класическа музика увеличават с повече от 90% резултата от предписаното лекарство. В хода на експеримента лабораторни гризачи са били разделени на две групи. Едната е била изложена на околен шум, а втората е слушала три тричасови сегмента на композитора Волфганг Амадеус Моцарт в продължение на 21 дни. Американски специалисти са подбрали композиции с ритмични, акордови и фразеологични прогресии. Учените се опитали да въздействат на два типа болка – след хирургична операция и след възпаление. Оказало се, че болката след операция е намаляла със 77% без употребата на лекарства, само чрез музика. Комбинацията на мелодиите и аналгетик пък е намалила с 93% болковите реакции при възпаление. Други изследвания показват, че за намаляване на болки в главата, свързани с емоционално напрежение, подходящо е произведението на Моцарт ”Дон Жуан”.

Ползата от класическата музика върху недоносените деца също отдавна се изследва от учените. Изследвайки така наречения „Ефект на Моцарт“ върху психическото и физическото здраве на човека, екип от израелски учени са открили, че класическата музика може да повлияе и върху метаболизма на недоносени бебета. Учените от „Тел Авив Сураски Медикъл Сентър“ измервали теглото и ръста на децата и им пускали по 30 минути музика от Моцарт два дни последователно. Оказало се, че метаболизмът на бебетата се забавя с повече от 13%, а това води до повишаване на теглото и ръста им.

Класическата музика има неподозиран ефект върху здравето на малки и големи.

 Класическата музика има неподозиран ефект върху здравето на малки и големи.
freepik.com

Швейцарско изследване пък показва, че класическата музиката може да направи много повече от това да успокоява сетивата. То доказва, че оркестрираните произведения може да подобрят неврологичното развитие на недоносените бебета. „Инструментът, който предизвика най-много реакции, била флейтата на индийските любители на змии (пуджи)”, разказва
Лара Лордиер, доктор по невронауки и изследовател в Медицинския факултет на Женевския университет и Университетската болница в Женева. „Много развълнувани деца се успокоиха почти мигновено – вниманието им беше привлечено от музиката!“ Затова музикант създал три  композиции по осем минути, в които имало елементи от пуджи, арфа и камбани. Класическата музика може да помогне и на хипертониците. Слушането на Моцарт или Щраус в продължение на 25 минути може да намали кръвното налягане. Проучването било проведено с участието на 120 души. Слушането на класическите произведения намалило систолното кръвно с между 4,7 mmHg и 3,7 mmHg и диастолното с между 2,1 mmHg и 2,9 mmHg. Ефектът, който се наблюдавал, може да се обясни с факта, че слушането на такава музика намалява нивата на хормона на стреса – кортизол. Всъщност класическата музика успокоява цялото тяло и ума и допринася за релаксиране и отпускане.

freepik.com

Цинк и селен помагат при косопада след COVID.

Проявява се няколко месеца след инфекцията. Лекуваме го от 3 до 6 месеца. Биотин, цинк и селен помагат при възстановяването на косата след COVID.  Заболяването има много изяви, една от които е косопадът. Той се среща при всеки един човек, но когато е в количество между 50 и 100 косъма на ден, не е проблем. В случай обаче, че се засили, вече имаме сериозна изява на някакво състояние, отбелязва пред БНР доц. Весела Райкова.

Една от най-честите причини за косопад е наличието на инфекции. Covid-19  атакува  космения фоликул. Едновременно с това поради факта, че вирусът ангажира и функцията на кръвоносните съдове, се нарушава и изхранването на този космен фоликул. За да може да се възстанови той, е необходимо между 3 и 6 месеца да се приемат  витамини и микроелементи. От огромно значение е наличието на биотин, цинк и селен, защото това са вещества, които имат отношение към начина, по който клетката на космения фоликул възприема хранителните вещества, нужни, за да може тя да израства. Обикновено косопадът след коронавируса се наблюдава няколко месеца след инфекцията.

Подходът при лечение трябва да е индивидуален и според причината, обяснява още специалистът. Причини за оредяването на косата могат да бъдат още стресът, недохранването, възпаления, а много често се дължи и на нарушаване на баланса в тънките черва. Косопадът може да е провокиран и от прием на медикаменти, автоимунни заболявания – всички онези състояния, свързани с някакви нарушавания в нормалната функция на нашето тяло, могат да доведат до развитие му.

freepik.com

Доматите пазят от тромбоза

Доматите помагат срещу тромбоза. Пандемията от коронавирус е причина повечето хора да страдат от сгъстяване на кръвта. При някои от тях съществува повишен риск от образуване на тромби в кръвоносните съдове, пише БГНЕС. Доматите могат да бъдат отлично средство за превенция на това страдание – те помагат за разреждането на кръвта и по този начин намаляват риска от тромбози. До това заключение стигат шотландски изследователи, отбелязва диетологът Оксана Видря в интервю за 161.ru. Те са провели експеримент с 200 доброволци. Според резултатите от проучването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците. Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете - флавоноиди. Освен това високото съдържание на ликопен поддържа клетките здрави. Също така доматите, както и някои плодове, предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А. Препоръчва се доматите да се консумират както пресни, така и термично обработени.