0

К абинетът „Петков“ е на средна възраст 48 години. Доайен в него е силовият министър Бойко Рашков (на 67 г.), а най-млад – неговият колега в Министерството на културата Атанас Атанасов (на 31 г.).

Общият сбор от годините на експертите от отбор „А“, както нарече правителството Кирил Петков, е 1007 – това означава, че средната възраст на министрите е 48 години. Заради съоснователите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев всички смятат, че тази партия е изпратила в правителството най-много енергични хора. Но това не е точно така. Най-млади в четворната коалиция са представителите на „Демократична България“ – тяхната средна възраст е около 40 години. След тях се нареждат министрите от „Има такъв народ“ със средна възраст 45 години, следвани от „Продължаваме промяната“ – 53 години, и на опашката са БСП – 54 години.

Двама министри са женени за чужденки - премиерът Кирил Петков и министърът на културата Атанас Атанасов. Половинката на Петков е канадка. Линда Маккензи-Петкова, която е с икономическо образование, стана популярна в България преди съпруга си, защото участва в кулинарно предаване и впечатли всички със здравословните си сладкиши. Двамата са заедно от 21 години, а плод на любовта им са трите дъщери. В момента премиерската съпруга върти малка и кокетна сладкарница в центъра на София (срещу Докторската градинка).

Прави впечатление, че освен в кухнята Линда е изключително активна в социалните мрежи. Тя неуморно подкрепяше любимия си мъж през последните 7-8 месеца. В началото на седмицата тя не скри радостта си, че половинката й стана премиер на България. „Честито на всички. Today is a new day!“, написа тя във фейсбук профила си веднага след като Петков положи клетва в Народното събрание.

Министърът на културата Атанас Атанасов наскоро е направил предложение за брак на любимата си жена. Те са заедно отдавна и последно са се установили във Великобритания. Яна е германка по произход, а в момента работи в Лондон. Още не е ясно дали ще се пренесе в София при мъжа си. Младото семейство няма планове за деца към момента, защото всекидневието и на двамата се оказва твърде натоварено, а вероятно и дистанцията ще окаже влияние.

От известната към момента информация става ясно, че в кабинета „Петков“ единственият ерген е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той не обича да говори за личния си живот. Въпреки това споделя, че не е сключил брак до този момент по свое желание. 44-годишният възпитаник на Харвард едва ли щял да влезе в политиката, ако имал семейство. „Имал съм няколко дълги връзки, но в момента съм сам“, казва в едно от малкото си лични интервюта Василев.

Оказва се, че финансистът е преживял няколко разочарования в любовен план и затова е решил да се съсредоточи върху работата си. За фаталните дами, които са разбили сърцето му, той не желае да говори. Единственото, за което съжалява, е, че няма деца. Споделя също така, че родителите му – Васил и Йорданка, отдавна го притискали за внуци, но той така и не открил подходящата жена.

Министърът на околната среда Борислав Сандов също доскоро беше ерген, но през септември 2020 г. се венча за любимата си Яна. Сватбената церемония се състоя в планината – на чист въздух и далеч от коронавируса. Младата двойка все още не се е похвалила, че очаква първа рожба, но вероятно и това ще стане в рамките на мандата на новото правителство.

Общият брой на децата в кабинета „Петков“ е над 27, което превръща това правителство в едно от най-многодетните от 1989 г. насам. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов е баща на четири деца. Има голям син, който вече е женен и има дете. През март 2015 г. съпругата му Цецка Радева го дари с близначките София и Калина. А няколко години по-късно с още една дъщеря.

В списъка с най-многодетни министри (след Гроздан Караджов) се нареждат премиерът Кирил Петков и министърът на иновациите Даниел Лорер – те имат по три деца. Министърът на отбраната Стефан Янев е с две големи деца, както и неговата колежка в здравеопазването – проф. Асена Сербезова. Масово министрите в кабинета „Петков“ са с по един наследник. Има и няколко, които са млади и тепърва ще планират увеличаване на семействата си. Ето защо мнозина прогнозират, че ако правителството издържи пълен мандат, вероятно в Министерски съвет ще проплачат още няколко бебета.

Любопитен е и фактът, че подобно на последните два служебни кабинета на Стефан Янев и този на Кирил Петков е съставен предимно от мъже. Дамите в новото правителство са едва 5 – това са министрите на ефективното управление Калина Константинова, на икономиката Корнелия Нинова, на външните работи Теодора Генчовска, на правосъдието Надежда Йорданова и на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Те съставляват около 24% от висшия ешелон в Министерски съвет.

Според европейските директиви отпреди около 10 години във висшата администрация и на управленски нива в бизнеса трябва да има поне 40% жени, за да се спазва равнопоставеността между половете. През следващите години в Министерски съвет обаче ще има повече тестостерон. Само в трите кабинета на Борисов дамите надвишаваха 35%, обясняват анализаторите. Според тях балансът вероятно ще бъде постигнат на ниво заместник министри, където се очаква да има повече дами.

Новото правителството е 21-вото след промените през 1989 г. Седем от тях са служебни, така че това е 14-ото редовно избрано правителство. Големият въпрос е дали отбор „А“ ще успее да изкара пълен мандат, или ще се търсят резервни министри от отбор „Б“? Интересно е да се припомни, че от 13 правителства пълен 4-годишен мандат изкарват едва 4 - на Иван Костов от 1997 г. до 2001 г., на Симеон Сакскобургготски – от 2001 г. до 2005 г., на Сергей Станишев – от 2005 г. до 2009 г., и третото правителство на Бойко Борисов – от 2017 г. до 2021 г.

Девет правителства си отиват предсрочно – двете на Андрей Луканов, на Димитър Попов (10 месеца и половина на власт), на Филип Димитров (година и два месеца на власт), на Любен Беров (година и 10 месеца на власт), на Жан Виденов (2 години на власт), на Пламен Орешарски (година и два месеца на власт), първото (3 години и 8 месеца на власт) и второто (две години на власт) правителство на Бойко Борисов.