0

К ашмирът обикновено е тъкан, която демонстрира висок социален статус. Да се обгърнете в нещо такова е като да покажете на всички, че умеете да цените качеството, комфорта и удобството.

Може би малцина знаят, че тези шалове са от вълна на хималайски кози. Тя обаче не е бодлива и груба. Напротив – отличава се с ненадмината мекота, красота и топлинна. Свойства, каквито трябва да притежава всеки уважаващ себе си шал. Купуването на аксесоар или дреха от такава вълна си е истинско модно попадение и добро попълнение към зимния ни гардероб, твърдят модните консултанти. И допълват, че няма шанс човек да замръзне в студеното време и винаги ще се чувства уверен.

Кашмирът се счита за елитен материал. Понякога се нарича пашмина – думата идва от Иран и в превод означава вълна. Много луксозни марки залагат на кашмира, създавайки уникални варианти на шалове както за дамите, така и за мъжете.

Например британската марка „Бърбъри“ предлага широк избор от такива аксесоари, като повечето от тях са в актуалното за сезона каре. Любопитен е и фактът, че напоследък сайтът на компанията предоставя специална услуга.

При поръчката на шал с типичните бърбари цветове (бяло, черно, бежово и червено) клиентите могат да поставят върху него уникалната си монограма. Това означава, че човек получава наистина изключителен и уникален продукт от най-висококачествена вълна.

Въпреки че тази година на мода са каретата, едноцветните кашмирени шалове си остават вечната класика. Нежно бяло, сладко розово, небрежно бежово, млечнозелено или небесносиньо – на практика няма значение кой цвят ще бъде предпочетен. Ако палтото е в каре, шалът задължително трябва да е едноцветен.

При избора на модел на женски кашмирен шал си струва да се има предвид, че подобен аксесоар просто не може да бъде евтин, защото суровините за неговото производство се извличат в доста трудни условия.

Това е особено вярно за белите шалове от фина вълна, тъй като сами по себе си хималайските кози не са снежнобели – животни с такава козина са истинска рядкост. Ето защо, ако някъде се предлага евтина опции, човек трябва да е сигурен, че в аксесоара няма кашмир. Желателно е да се провери дали въобще в него има естествена вълна.

При избора на кашмирен шал трябва внимателно да се подбере размерът на аксесоара. Ако например клиентът иска да носите този аксесоар около врата си, а палтото е от естествена животинска кожа, е желателно да се избере шал с по-малък размер.

Но ако предпочитате да завиете дори носа си в него, когато навън е ужасно студено, то размерът трябва да е възможно най-големия. Същото важи и за моделите, които служат за увиване едновременно на главата и около врата.

Естествено, след като човек си закупи такъв шал, може да експериментира на воля – има хиляди начини за завързване около врата или за намятане през рамо. Всичко зависи от въображението и личния стил. Важното е, че сте обвити в топъл лукс!