0

О гледалата са бляскави, искрящи и хвърлят светлина в антрето, стаята и банята. Затова не е чудно, че са толкова обичани от дизайнерите. Те са онзи ключов завършек, който всички търсят. Наред с осветлението огледалата дават възможност да се постигне нещо наистина невероятно в интериора. Те сякаш внасят щипка магия в дома!

Композиция от малки кръгли огледала може да се постави дори на стената в кухнята.

 Композиция от малки кръгли огледала може да се постави дори на стената в кухнята.
IStock

Модерният френски стил се налага по напълно естествен начин в интериора на дома. Той е силно желан, но донякъде е сложен за подражание. Защо?! Този небрежен шик е нещо, което съчетава любовта към традицията с безстрашния подход към изпробването на нови идеи. Въпреки това има един елемент, който е почти универсален във всяко парижко жилище – голямо огледало облегнато на стената в антрето или в дневната. Стил създава лека непринуденост и универсалност на пространството. Но и разширява визуално малките пространства. Ако човек иска светлината да влезе в дома му, той определено трябва да заложи на голямо огледало, в което да се вижда в цял ръст. То може да се постави както в антрето, така и в дневната и в спалнята, а защо не и в банята (ако пространството го позволява). Някои дизайнери дори препоръчват поставянето на голямо, но не и огромно огледало зад дивана. Такъв дизайн може да бъде открит във френските бутикови хотели, но той пасва идеално и за обзавеждането на дома, защото прави дневната по-широка и просторна. Или иначе казано, големите огледала, поставени небрежно на пода и просто подпрени на стената, определено оглавяват класацията „Най-добър дизайн с най-малко усилия“. Когато огледалото е толкова ефективно, то е всичко, от което обитателите на дома се нуждаят.

Най-подходящи за антрето са огледалата с красива рамка, които са едновременно функционални и произведение на изкуството.

 Най-подходящи за антрето са огледалата с красива рамка, които са едновременно функционални и произведение на изкуството.
IStock

Големите огледала превземат и банята – там обаче те са предимно правоъгълни и с максимално изчистен вид. През 2022 г. обаче се налага и тенденцията за поставянето на кръгли със сребристи и златисти кантове. Дизайнерските решения в това отношение са смели и иновативни, като всичко зависи от това, колко голямо е мокрото помещение. Въпреки това е желателно да се има предвид, че този елемент от дизайна трябва да носи и известна функционалност – а именно, човек да може да огледа лицето си в него, докато си мие зъбите или се гримира. Защото при проява на твърде нездрава екстравагантност, някой може да постави в банята множество малки огледалца или пък такова с разчупена форма, което да се разглежда по-скоро като произведение на изкуството, отколкото като средство за оглеждане.

Картините в дневната могат да бъдат заменени от огледала в причудливи форми.

 Картините в дневната могат да бъдат заменени от огледала в причудливи форми.
IStock

Възможно ли е огледалата да се превърнат в изкуство? Да! Многофункционалните огледала се очертаха като микротенденция в интериорния дизайн през 2022 г. Решавайки тази вековна битка между модата и функцията, към днешна дата те могат да бъдат разглеждани и като художествени произведения, които преодоляват пространствените ограничения и безпроблемно съчетават формата и функцията, за да превърнат всяко помещение в нещо изключително. Има много стилове – от съвременен и игрив, през авангарден или традиционно функционален до артистичен завършек на дома. Всичко е въпрос на лични усещания и виждания. Когато говорим за огледалата в интериора, вече не обсъждаме само това, да проверим как изглеждаме, преди да излезем навън. Днес огледалата не служат само за оглеждане, те заменят картините по стените. Особено актуални са тези, които имат костна инкрустация. Тази традиционна изработка в индийски стил внася елегантност във всяка стая, било то баня, спалня или коридор. Деликатна смес от кост и смола създава известна екзотика, която привлича вниманието. Ето защо този тип огледала най-често се използват в антрето, като се съчетават с малка и кокетна масичка или такава с продълговата форма и с грациозно издължени крака.