0

Ф лоралните тапети носят женското начало в интериора. С тях стаята става по-нежна и уютна. Цветята създават усещането за радост и жизненост, така че стените сякаш се прераждат за ново начало. В допълнение на това тези тапети могат да внесат много лукс в интериора. Има дори стилове, които са белязани от флоралните елементи, т.е. цветята са характерен отпечатък за тях.

С две думи - тези тапети са ефективен инструмент в ръцете на съвременния дизайнер. Колко добър ще се окаже резултатът обаче, зависи не от инструмента, а от неговите способности да съчетава цветовете съобразно стила на стаята, целите на дизайна, размера на цветята върху тапета и т.н.

Стилове

Редно е да се отбележи, че флоралните тапети са символ (отличителна черта) на английски стил в интериора. Британците ги обожават и определено са наясно как да ги използват - при това не само като тапет в спалнята, а и като завеси в дневната и столове в трапезарията. Те съчетават по някакъв магически начин всички тези цвета, без интериорът да изглежда претрупан и кичозен. Тук говорим за класически английски интериор с лукс, който идва от Викторианската епоха.

В същото време в Северна Америка и в Централна Европа се оформя т.нар. биофинет дизайн, който също е насочен към въвеждането на природата в домовете на хората. Това обаче не е свързано с простото добавяне на растения по первазите на прозорците или в ъглите на стаите. Този модерен американски стил включва не само използването на естествени материали и форми, но и на флорални тапети. Идеята е да се поддържа здравето на човечеството, но не само физическото, а и емоционалното. А какъв по-добър начин от това стените в спалнята да оживеят в зеленина - било тя естествена или под формата на принтове.

Решения

Цветните тапети могат да се поставят както на една отделна стена (като акцент), така и на всички стени. Американците и европейците залагат на първото решение, докато британците - на второто, защото те обичат да има много цветя, и то навсякъде. Самите тапети са доста нежни и не много ярки. Англичаните биха заложили най-вече с малки цветчета - такива, които отглеждат в градините си. А дизайнерите зад Океана - на големите и диви цветя, тип джунгла или в стил „Алиса в страната на чудесата“.

Тук правилото гласи, че ако едната стена е с такъв акцент, то останали трябва да са едноцветни, а багрите да са близки до тези по тапета. Обикновено се поставя зад таблата на леглото в спалнята, което означава, че трябва да се подберат и кореспондиращи си с тапета възглавнички и пердета. Според дизайнерите текстил в случая може да бъде на райета.

Необходимост

Факт е, че стените на цветя напомнят за прекрасна градина, която липсва в повечето съвременни домове. Ако човек живее в голям град, където липсва зеленина, той може да внесе малко природен разкош не само в спалнята, но и в дневната и дори в детската стая. Всичко е въпрос на въображение и потребности. Има хора, които залагат на флоралните тапети дори в санитарните помещения, защото те създават усещането не само на свежест, но и на спокойствие.

И това наистина работи. В съвременните минималистични, свръхтехнологични и луксозни интериори тапетът с цветя намира много активна употреба. Функцията му е да създаде светъл, ярък и запомнящ се акцент. Затова не бива да се прекалява. Родните дизайнери препоръчват тези тапети да се използват умерено и само за подчертаване на домашния уют.

Не е задължително да покриват цяла стена, може да се оформи като голяма картина с едноцветна дървена или бяла гипсова рамка. Подобен фрагмент би бил идеален зад дивана в дневната. Създава се ярък контраст с монофонията в съвременния дизайн. Човек не може да остане безразличен - тази изненадваща картина няма нищо общо с цветята в саксии по перваза на прозорците, уверяват дизайнерите.

Мотиви

Първият компонент на флоралния тапет е фон. В класическия дизайн той е бял, жълтеникав, бледосив, нежно зелен или бледорозово. Пазарът обаче предлага и по-ярки фонове - като виненочервено, турско синьо, масленозелено, наситено оранжево, кафяво и дори черно. Същественият компонент обаче са цветята - те могат да бъдат големи или малки, единично разположени или събрани в букети, монофонични или многоцветни.

Тапетите, които биват определяни като деликатни и нежни, се отличават с единични цветчета или цветни пъпки на блед фон. Този тип тапети включват също така малки птички, животинки или пеперуди. Това е т.нар. Викториански стил - когато флоралният елемент е бъбрив и напомнящ за къдрици.

Игривият и забавен вариант включва ярки букети от рози или цветя в синьо и златисто. Обикновено те се комбинират и с тапет на линии в същата цветова гама. Най-ексцентричният, но и най-запомнящ се вариант е тапет с много тъмна основа и гигантски контрастиращи на основата растения. Този стил обаче не е подходящ за малки помещения, защото пространството се смалява още повече.

Цветният фрагмент на тъмен фон е характерен за американския стил на обзавеждане

 Цветният фрагмент на тъмен фон е характерен за американския стил на обзавеждане
iStock

Европейците залагат на по-свежите тапети с бял фон и големи цветя или листа.

 Европейците залагат на по-свежите тапети с бял фон и големи цветя или листа.
iStock