0

Т ерасите са неизменна част от повечето жилища. През студените месеци не им се придава особена значимост и биват ползвани за съхранение на непотребни вещи. С наближаването на лятото обаче е нужно да променим това и да внесем положителен заряд в дома си - без средства, само с въображение.

Зеленина

Несъмнено се чувстваме приятно, когато около нас има цветна растителност и красива зеленина. Това е възможно независимо дали разполагате с къща или стандартен апартамент в града. Ако искате цветята да са прикрепени към самия парапет, имате безброй възможности както като видове растения, така и като начини на разположение. Бакопата е висящо растение със ситни бели цветчета и едно от най-предпочитаните. Комбинацията с цветна бегония например е изключително ефектна. Единственото, с което трябва да се съобразите, е, че бегонията обича яркото слънце. Успешно растат едногодишните цветя - невен, агератум, петуния, астра, портулака, циния, немезия, дребноцветни хризантеми, карамфил, резеда, флокс, лобелия, годеция. От двугодишните са подходящи теменужките и маргаритките. От многогодишните - рози и дива лоза. На балкона бързо нарастват кактусите, сукулентите, лантаната, зокумът, нарът и останалите стайни любители на слънцето. Добре е да споменем стъклото като избор в обзавеждането. Стъклените парапети са едни от най-ценните и ефектни идеи. Сядайки на столчето си, пред вас ще се открие значителна видимост и това ще създаде усещане за повече простор. Ако не искате да спирате гледката със саксии, закачени по перилата на парапета си, бихте могли да изработите ефектна каскада в ъгъла на балкона. От канап или здраво въже - въпрос на личен избор. Закачете я за тавана и поставете вертикално няколко красиви растения в саксии, стигайки до пода. За по-свежо излъчване може да добавите цветни кашпи, разположени симетрично спрямо останалите растения.

Дърво

За да си направим красиво и удобно балконче, далеч не са необходими много средства. С повече въображение можем да постигнем чудесни резултати. Падащи масички и столове са подходящо решение за по-малките тераси. Те биха могли да са с тръбна конструкция или изработени от дърво. От значение е те да са компактни и да има къде да поставите чашата с вино или сутрешното си кафе. Може да декорирате с меки и цветни пухкави възглавнички, те определено са най-добрият избор за създаването на повече комфорт. Ако територията ви е по-голяма, може да поместите хамак или люлка. В този случай гарантираме перфектния завършек на терасата. Определено уютът, който по-рано сте създали, ще превърне балкона в идеалното място за почивка.

Свещи

Свещите са сред най-предпочитаните допълнителни елементи, независимо коя от стаите се декорира. Според дамите те са подходящи и за терасата, особено вечер, тъй като осветлението от тях не дразни, а напротив - внася комфорт и приятно усещане, което успокоява. Възможно е да поставите единични малки свещи несиметрично върху мебелите или да ги поставите в специални стойки, които ги укрепват.

Лампичките придават уют.

 Лампичките придават уют.

Остъклените балкони са уютни и през зимата.

 Остъклените балкони са уютни и през зимата.
Pixabay / Lisaphotos195