0

П риложенията владеят света ни, а с тези понижения на температурите и пресен сняг в планините е време да обърнем внимание на тези, посветени на ски изживяванията.

Да започнем със Ski Tracks - най-изтегляното приложение за ски в света. Приложението не изглежда фантастично или с най-модерния дизайн, но когато става въпрос за проследяване на ски поведение, няма по-добро. Включете го в началото на ски деня си, а накрая прегледайте всичките си движения по пистите или дори сравнете с тези на приятелите си, когато вечер свалите обувките пред камината.

Основният екран за проследяване ви предоставя цялата информация, за която можете да си мечтаете. Като например максимална скорост, общо изминато разстояние, денивелация, достигнати височини, брой спускания, среден наклон, профил на терена и други. Можете незабавно да се потопите в статистиката си, без да се занимавате със сложна математика. Приложението е много харесвано заради простия си интерфейс. Въпреки че през годините бяха добавени повече картографски и социални функции, приложението остава много лесно за употреба. Картите са с прости изображения и позволяват автоматично географско маркиране дори на снимки, които си правите по пистата. Проследяването се извършва чрез GPS, а не чрез мобилен интернет, така че не е нужно да се притеснявате за скъп роуминг или проблеми с покритието.

FATMAP е базирано на 3D картографиране и е особено подходящо за фрирайдъри и фенове на пантенето. С всички най-големи ски зони в света, които вече са въведени в приложението, можете да се потопите в 3D-изображения на терена, включително всички маркирани ски писти и самата околност. Страхотно е за разглеждане на потенциални траектории както на пистата, така и извън нея. Можете да използвате повечето функции напълно безплатно, преди да надстроите до платената версия, която добавя възможност за изтегляне на приложения за използване офлайн. Списъкът с функции непрекъснато се увеличава и е много впечатляващ. Маркираните ски писти и лифтове правят планината лесна за навигация. За по-напредналите - можете да изберете перфектната си линия за фрийрайд, като използвате планински върхове и наклони. Страхотно допълнение е използването на съвети от местни експерти за очертаване на популярни маршрути извън утъпканите писти. Ако посещавате непозната ски зона, можете незабавно да намерите най-добрите препоръчани маршрути плюс описания от първа ръка на точките за достъп и какво можете да очаквате по трасето.

Социалните мрежи са хитът на съвремието ни. Навлизат и в ски приложенията, разбира се. Тук темата е как по готин начин дигитално да се свържете в изживяването си с останалите скиори, независимо дали ваши приятели или непознати. За съжаление страхотни социални ски приложения трудно се създават. Мнозина са програмирали такива, но скоро след това те са залязвали безславно. Snocru, SkiLynx и Snoww са добри, но не перфектни. Добра новина обаче е, че 4riders е на път да предостави ново подходящо приложение за социални ски. Платформата смесва 3D картографиране с възможност за проследяване и комуникация с вашите приятели. Да кажем, че цял ден обикаляте планината. Изследвате нови долини, улеи, приключения надлъж и нашир. Когато слънцето започва да се накланя към някой рид, решавате, че е време да се стоплите с греяно вино. Вместо дълги телефонни обаждания и обяснения къде да се срещнете, можете просто да локализирате всичките си приятели на 3D карта и да ги поканите в най-добрия апре-ски бар. Това е доста удобно. Освен това благодарение на някои технологии за проследяване можете да сравните статистиката за деня си с вашата тайфа, за да видите кой е бил най-добър.

Най-доброто приложение за ски обучение безспорно е Carv. То се базира на разбирането, че да си позволиш личен треньор е особено скъпо удоволствие. Особено когато човек вече придобие някои базови познания, пари за учител рядко се дават. Ето защо е прекрасно, че има приложение, което може да ви помогне да усъвършенствате техниката си и да ви предостави обратна връзка за вашето представяне. Този дигитален ски треньор се свързва с вашите ски обувки и проследява всяко ваше движение, за да анализира техниката ви. Той използва усъвършенствани сензори за движение и налягане, за да начертае траекториите ви, а после ви предоставя заключение и съвети. Приложението работи и с „умна“ стелка, която се поставя в обувката ви и праща по блутут информация до приложението относно движенията ви, налягането върху всеки един крак и ъгъла на прасците ви. Стелката не е никак евтина, но ценителите със сигурност ще преглътнат стойността й в името на напредъка си по пистите.