0

Д обавената реалност е определено на мода, както и всякакви джаджи, базирани на нея.

Eдно от най-мистериозните устройства, които феновете на хайтека отдавна очакват, са очилата на Apple. Официално за тях се знае малко, но множество течове на информация от гиганта от Купертино, Калифорния, разкриват поне частично плановете на компанията. На първо място нека припомним, че настоящият шеф на компанията, Тим Кук, на няколко пъти пуска изказвания, които могат да се тълкуват като намеци, че такива очила се разработват. Очаква се очилата да работят на своя собствена операционна система, която ще е някакъв вид производна на iOS 13. Възможно е тя да се нарича realityOS и да се ползва за всички устройства с добавена или виртуална реалност (АR/VR) на компанията. Изтеклите кодове дават основание да се предположи, че Apple разработват приложение, което да управлява очилата. Но ето какво друго знаем за очилата на Apple по слухове, систематизирани от технологичния сайт tomsguide.com.

Способности

Според доклад на Bloomberg Apple AR очилата ще прожектират информацията от телефона ви директно на стъклата си. По-конкретно очилата се очаква да се синхронизират с iPhone на потребителя, за да показват неща като текстове, имейли, карти, игри в неговото зрително поле. Apple има планове очилата да прожектират и приложения от трети страни, както и специален магазин, в който да се съдържат приложения, специално разработени за това устройство, подобно на начина, по който сега се свалят приложения за Apple TV и Apple Watch. Освен това патент, предоставен на Apple, допълнително подхрани слуховете, че умните очила няма да имат лещи (извити стъкла), а автоматично ще се приспособят за хора с влошено зрение.

Изображения

Очилата ще имат система, която директно ще излъчва изображения на стъклата. Потребителите ще могат да избират дали изображенията да са плътни (гледане на филм в легнало положение) или частично прозрачни (по време на ходене по улицата или шофиране). Разработката се базира също така на специални лъчи, които ще заобиколят проблема с фокуса, който би се появил, ако стъклата бяха обикновени дисплеи. Изтекла от Apple информация обяснява, че някои проблеми като главоболие, гадене и напрежение на очите се получават от непрекъснати опити на окото да фокусира различни по отдалеченост обекти едновременно. Новите очила, твърдят запознати, ще се справят с този проблем. Очилата със сигурност ще имат и опция за „телепортиране“ до локация. Иначе казано, представете си настоящата версия на Google Street View, но с виртуална реалност – през очилата ще виждате съответната улица или площад все едно сте наистина там.

Тъмно

Някои патенти, които Apple са регистрирали, пък насочват към предположението, че те ще подобряват зрението в тъмните части на денонощието. Друга новост е това, че ще можете да предпазите съдържанието в айфона си. Ще има функция, която ще размазва дисплея му, а чистото изображение ще се вижда само чрез очилата. Така сте защитени както от крадци, така и от нахални любопитковци.

Работа

Едно е сигурно – тези очила няма да се появят скоро на пазара, тъй като по тях има още много работа. Една от причините е, че тепърва се очаква да бъдaт разработени AR/VR слушалките на Apple, които ще са ключови за цялостното действие на продукта. Това вероятно ще се случи в началото на 2023 г. Очилата в този смисъл се очаква да се появят или в късната 2023 г., или най-вероятно през пролетта на 2024 г. Подобно на своите конкуренти очилата на Аpple ще ползват App Store за зареждане с приложения, игри, видеострийминг и комуникации. Гласовият асистент Siri също ще бъде натоварен със задачата да контролира очилата, въпреки че според някои източници в момента се тестват опции за физическо дистанционно управление и дори контрол директно чрез проследяване на сетивата на тялото.

Цена

Има доста спекулации и за цената. Сещате се, това е супер иновативен продукт, който няма как да е евтин, поне в началото. Голяма част от цената се формира от наличието на цялата електроника, необходима за стартиране на AR изживяването, вградена в слушалките. Очилата на Apple вероятно ще разчитат на съпорт от iPhone за обработка, така че ще има значително по-малко части и сложност от напълно самостоятелните конкурентни продукти, например на Microsoft. Предполага се, че очилата ще работят като настоящите умни очила Vuzix Blade, които имат вградена камера и интеграция с Alexa. Vuzix Blade започват от $799. Някъде там може да се очаква да се приземят и умните очила на Apple.