0

Н а един фермерски пазар край НДК майка се възмущаваше наскоро, че здравословният сладолед, който купила, й излязъл 6 лева за 1 топка. Но не стига това, ами продавачът й поискал още 1,50 за фунийката. Високата цена се оправдава от био- и органик съставките и, разбира се, липсата на консерванти. Всъщност всичко е относително, защото ако това се води един от скъпите сладоледи в България, то в света даже е евтин. По повод световния ден на леденото изкушение - 10 юни, нека видим кои в момента са най-достъпните луксозни сладоледени десерти в света.

Черният диамант

Определено има баснословни сладоледи от типа на мелбите, които се появяват в менюто на някой ресторант по-скоро с цел благотворителност, като цената им достига 100 000 долара. Но не такъв е случаят на „Черния диамант“. Той може да се поръча в дубайското кафе „Скупи“ всеки ден, стига да имате в джоба си 817 долара. Съставките за десерта включват оригинална мадагаскарска ванилия, вплетена в сметанов сладолед. Той е гарниран с редки кулинарни и сладкарски продукти, включително дъхави парченца италиански трюфел, благоухаен ирански шафран и ядливи 23-каратови златни листа. Всичко това се сервира в купа „Версаче“ с лъжица на същата марка, които клиентът може да вземе със себе си. Леденото изкушение е измислено от няколко майстори готвачи, които тествали различни комбинации в продължение на 5 седмици. Собственикът на заведението Зубин Доши споделя в едно интервю, че високата цена не се оказва пречка клиентите често да си поръчват този десерт.

Граница

Сладоледът, който пръв преодолява психологическата граница от 1000 долара, се казва „Мелба златен разкош“ . Тя се сервира в нюйоркския ресторант „Серъндипити 3“ , но по предварителна заявка. Което не е изненада предвид високата й цена и луксозните продукти, събрани от цял свят. В този десерт има ванилия от Мадагаскар, смесена със сладолед с ванилови зрънца от Карибите. Шоколадовият сироп е забъркан, след като е разтопен най-скъпият италиански шоколад в света - Амедей Порчелана (Amedel Porcelana) с добавени парченца шоколад Чуао от какаови зърна от бреговете на Венецуела. И сякаш това не е достатъчно, ами вкусният сладолед е гарниран със захаросани плодове, златни бадеми, марципанови череши и парченца шоколадови трюфели. Порцията звезден блясък идва от ядливите златни листенца. Това произведение на изкуството се поднася в кристален бокал на френския бранд „Бакара Аркур“, чиято слава тръгва още от времето на Луи XV.

С пръстен

За толкова се продава и друга предлагана в Ню Йорк - „Мега мелба Мобусин“. Тя носи името на френска бижутерия, основа през 1827 г., и върви в комплект с бижу на едноименния бранд за $520 от стомана и злато. Самият сладолед се сервира в мартини чаша. В нея един от топготвачите на Америка - Себастиен Шамаре, слага домашно приготвен ванилов сладолед с френски макарони и шоколадови трюфели, след което ги залива със специално сорбе от вино розе Дом Периньон. Всичко това прави следоледа един от най-калоричните в категорията на лукса.

Чикаго

В Чикаго ресторант „Лангам Павилиън“ отваря за сефте врати през 1865 г. Тогава на престола в Англия е кралица Виктория. Именно в нейна чест сладоледът се нарича „Виктория“. Срещу хилядарка богаташите дразнят небцето си с 24-каратови златни листа, крокан от черен шоколад и горещ фъдж, като всичко е покрито със солен карамел, коняк Хенеси, бътърскоч и бита сметана. Сервира се в маркова кристална купа „Уеджуд“, която клиентите могат да вземат вкъщи със себе си, както и с бутилка Дом Периньон от 2003 г. Самият слaдолед не е обикновен. Той се приготвя с три вида рядка ванилия от Таити, от Мадагаскар и от Мексико за наистина има божествен вкус.

Рекорд

Леденият десерт „Беър Екстраординеър“ влиза в по-висока ценова категория от 1500 долара. Когато е представен за първи път в хотел в Манхатън, той поставя световен рекорд за най-скъп ресторантски сладолед. Дело е на прочутата сладкарка Росарио Уакобаяши.

За основата на ваниловия сладолед се използват вносни мадагаскарски зърна. Той се поставя в яйцевидна черупка от бял шоколад и отвън се боядисва с какаово масло. Яйцето лежи върху подложка от черен трюфел (3 г), смесен с черен шоколад (Manjari) и какаови зърна (Valrhona Gold). Залива се със сос, приготвен от хибискус- шампанско и цитрусов меренг. Отгоре кацат дизайнерски пеперуди от фондан и захарни кичури ангелска коса. Това творение на декаданса се сервира в кристална купа (Baccarat Zoo Bear), която струва 1200 долара и е индивидуално номерирана и подписана от дизайнера. В последно време обаче може да се поръча сладоледът и в обикновена купа, като за това ще платите само 300 долара. Тази опция може би превръща десерта в най-евтиния сладолед за богаташи.

Заливат ги със сос от скъпи вина

Базираната в Калифорния компания „Три Туинс Айскрийм“ се прочу през 2008 г., когато представи най-скъпия сладолед в света. Предлагащ се срещу цена от 3333 долара, този сладолед е измайсторен с бананово парче, покрито със сиропи, направени от редки десертни вина, включително Шато д'Икем (Chateau D’Yquem), реколта от 1960, и немски Трокенбееренауселезе (Trockenbeerenauselese). Това произведение на сладкарското изкуство се сервира с антикварна златна лъжица, направена през 1850 г. Компанията дарява една трета от цената за благотворителност. Така че всеки, който изпитва скрупули, че докато милиони по света гладуват, той хвърля толкова пари за десерт, вече може да спи по-спокойно. В цената се включва още бутиков концерт на виолончело.