0

В ойната в Украйна взе неочаквани "жертви" - приходите на руските инфлуенсъри в Инстаграм, съобщи британският „Гардиън“. Причината този път не са западните санкции, а решението на "Роскомнадзор" да блокира изцяло достъпа до социалната мрежа заради конфликта си с компанията майка Meta. Забраната за достъп до Инстаграм на практика ще занули руския инфлуенсърски пазар.

"Моята аудитория е свикнала да купува продукти през Инстаграм, затова доходът ми зависи пряко от социалната мрежа. Ако престане да работи, ще се наложи да започна от нулата в нова платформа", казва певицата и вокален педагог Карина Купер пред руското издание на "Форбс". Купер води курсове през Zoom, GetCourse и др., но всички нейни рекламни кампании и продажби минават през Инстаграм. Най-големите "звезди" в руската Инстаграм сфера започват да мигрират към Телеграм, Тик-Ток или ВКонтакте (руската версия на Facebook), но всяка от тези платформи има своите ограничения. Според данни на медията около 50-60% от всички приходи на руските блогъри идват от реклама в Инстаграм.

В украинските онлайн медии се разпространява трагикомичен клип с блогърка от Русия, която пролива сълзи заради предстоящото изключване на мрежата. "Ако мислите, че за мен Инстаграм е просто източник на приходи, дълбоко се заблуждавате. Това за мен е целият живот. Това е душа. С това заспивам и се събуждам всеки ден в продължение на пет години", казва младата жена. Тази реакция явно не е преувеличение. Една от известните инфлуенсърки, Настя Ивлеева, има над 19 милиона последователи в Инстаграм, а каналът й в Телеграм е с малко над 505 хиляди абонати. "Сбогом на една епоха. Шест славни години на творчество, вдъхновение, мотивация, открития, постижения заминават по дяволите. Благодаря, че бяхме заедно и преживявахме толкова щастливи моменти", пише тя в едно от съобщенията си.

Според руския "Форбс" около 1/3 от рекламодателите на местния дигитален пазар са прекратили кампаниите си за неопределен срок от началото на войната в Украйна. Още около 25% са спрели изцяло финансирането заради изтеглянето си от Русия. Очаква се спирането на Инстаграм да се отрази още по-сериозно на приходите от реклама за инфлуенсърите. По-голямата част от руските инфлуенсъри избягват да коментират военната инвазия, други призовават за мир и за прекратяване на бойните действия. Някои като Катрин Климова обаче решават да трупат точки от "национална пропаганда" - последният й клип в Инстаграм показва как тя чупи айфон в земята и реже и изхвърля дрехи от "Зара" и "Адидас" в боклука.

Драмата за руските инфлуенсъри бе красноречиво изразена в мрежата. 

 Драмата за руските инфлуенсъри бе красноречиво изразена в мрежата. 
Instagram

Руски технологични предприемачи ще пуснат приложение за споделяне на снимки, насочено към вътрешния пазар. По този начин те ще се опитат да запълнят празнината, оставена от Инстаграм, която властите блокираха тази седмица, предаде Ройтерс. Новата услуга, известна като Росграм, ще стане активна на 28 март и ще има допълнителни функции, включително такава за кампании за набиране на пари и платен достъп до част от съдържанието, разкрива уебсайтът на услугата. „Партньорът ми Кирил Филимонов и нашата група от разработчици вече бяха готови за този обрат на събитията и решиха да не пропускат възможността да създадат руски аналог на популярна социална мрежа, любима на нашите сънародници“, коментира във ВКонтакте Александър Забов, директор връзки с обществеността на компанията.

Руският държавен комуникационен регулатор Роскомнадзор в понеделник блокира достъпа до Инстаграм, след като компанията майка Meta Platforms миналата седмица заяви, че ще позволи на потребителите на социалната мрежа в Украйна да публикуват послания като: „смърт на руските нашественици“. Meta, която притежава и Facebook, заяви, че временната промяна в политиката й за речта на омразата се отнася само за Украйна след руската инвазия. Компанията твърди, че ще бъде грешка да попречи на украинците да „изразяват своята съпротива и ярост от нахлуващите военни сили“. В неделя Meta каза, че затяга политиката си за модерация на съдържанието в Украйна, за да забрани призиви за смъртта на държавен глава. Русия, която вече блокира Facebook, започна наказателно разследване срещу Meta, а прокурори поискаха от съда да определи американския технологичен гигант за „екстремистка организация“. Делото ще влезе в съда в понеделник.