0

М алката помощна масичка е практична част от обзавеждането, която може да изпълнява разнообразни функции и се вписва дори в най-капризния интериор. Този тип мебел не е сред задължителните елементи в дома, но ако се включи в обзавеждането, се превръща в една от най-удобната вещ. Тъй като е възможно най-добрият помощник, човек трудно би си представил съответното помещение без нея.

Практически помощните масички могат да се поставят във всички стаи – не само в хола, а и в спалнята, в детската стая, на терасата или в антрето. Идеално се вписват до дивана във всекидневната, до леглото, до портмантото, до детското бюро и т.н. На практика те не са капризни, а допълват по удивителен начин ежедневието.

На пазара има голямо разнообразие от форми и материали. Човек може да си избере кръгла, квадратна или правоъгълна, дори такова с причудливо извити форми. Те могат да са сгъваеми, но колелца, с плот, подобен на табла, с минискрин за съхраняване на книги или на две нива. Материалите, от които са изработени, също са разнообразни – дървени, пластмасови, стъклени или метални. Често се продават в кокетен комплект от две или три масички, за да задоволят и най-претенциозния вкус.

Масивните масички, влизащи една в друга, са истински хит на пазара

 Масивните масички, влизащи една в друга, са истински хит на пазара
iStock

Основната функция на тези масички е да са в услуга на живеещите в дома. Те служат за поставяне на различни вещи – от декорация през цветя до книги или вестници. Много хора ги използват и като поставка за кафето или парчето торта, което възнамеряват да изядат, докато гледат телевизия. Идеята е, че така нещата, от които се нуждаем, са на една ръка разстояние. Изключително полезни, без да заемат твърде много място. 

Но наред с функционалността, те имат и чисто естетична функция. Интериорните дизайнери често ги наричат „аксесоар“, защото оригиналната им визия допринася за разчупването на общото звучене на помещението. Така както една брошка на ревера на сакото например създава съвършено ново звучене на цялостния аутфит.

Според тенденциите за 2022 г. като размери масичките за кафе могат да са в двете крайности – или много големи и обемни, или откровено минималистични и компактни. Някои експерти ги поставят в центъра на интериорния замисъл на помещението, а други ги възприемат като малки и леки конструкции, които да пасват навсякъде и да са по-скоро аксесоар, а не мебел за ежедневно използване.

През настоящата година еднакво добре ще се котират както масичките с масивни конструкции, които са освен всичко друго и доста тежки, така и тези с лека конструкция, които са изключително мобилни.

Друга тенденция, която също е на двата полюса, е масичките да бъдат или с масивни форми, които да създават илюзията за плътност, или прозрачни, за да може през тях да се вижда и да преминава светлина. В първия случай масичките са мебел и интериорен акцент. Докато във втория – те по-скоро се използват като аксесоар за създаването на конкретен ефект.

Дървото и металът като устойчиви материали са изключително предпочитани през последните години, като през 2022-ра са в своя пик по търсене. Но паралелно с това се търсят и помощни масички за кафе от други устойчиви материали – например комбинацията от метал и стъкло. Пластмасовите и други изкуствено създадени материали вече почти не се използват в интериорния дизайн, включително и за изработката на малки помощници в дневната и спалнята.

Помощниците тип табуретка могат да бъдат използвани както за поставяне на предмети, така и за сядане

 Помощниците тип табуретка могат да бъдат използвани както за поставяне на предмети, така и за сядане
iStock

Въпреки че се наблюдава леко отдръпване от традиционните единични масички за кафе, за сметка на комплектите тип „гнездо”, влизащи една в друга (или една под друга), и двата варианта са все още предпочитани и се вписват в трендовете на тази година. Комплектите от 2 или 3 масички създават разчупен вид на пространството в дневната. Докато единичните варианти могат да се определят като по-строго интериорно решение за спалнята или антрето.

В интерес на истината обаче, какъвто и тип минипомощник да се избере, той винаги ще е под ръка и на него може да се постави всичко – от телефон или дистанционно за телевизор до саксия с цвете или книга. Масичката е красива и дискретна, а и никога няма да е излишна.