0

И нкубационният период при заразяване с новия вариант на коронавируса Омикрон е пет дни, предаде ТАСС, като цитира южноафриканския специалист по инфекциозни заболявания Ричард Лесълс.
“Средният инкубационен период за Омикрон изглежда пет дни. Този вариант има напълно различна генетика в сравнение с разновидността Делта“, обясни той.
Специалистът говори пред южноафриканския парламент по повод началото на четвъртата вълна на инфекцията, предизвикана от откритата в страната разновидност Омикрон на новия коронавирус.


Лесълс обясни, че вариантът е съвсем нов и учените засега не са наясно дали предизвиква по-тежко протичане. „Въпреки че вирусът се е променил, много хора или са получили ваксина, или са образували антитела след преболедуване. И затова има значителна несигурност как ще се развие следващата вълна от коронавирусната пандемия“, каза още той.
Според южноафриканския специалист ваксинацията е изключително важна, за да се противодейства на новия щам Омикрон.

Кафето пази от алцхаймер

Кафето може да ни предпази от деменция. Повече от 55 милиона души по света живеят с болестта на Алцхаймер. При застаряващото население се очаква случаите на заболяването в световен мащаб да се увеличат. Заболяването е хронично невродегенеративно и причинява сложни мозъчни промени, които могат да доведат до загуба на паметта и спад в когнитивните функции. Ново проучване в Австралия разкрива доказателства, че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. Изследването бе публикувано в сп. Frontiers in Aging Neuroscience. Д-р Саманта Гардънър, водещ автор в изследването, казва, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на алцхаймер“.