0

С идването на топлите дни природата край нас се съживява, рисувайки живописни пейзажи като в приказките. Малцина обаче се замислят, че именно с тази картинка днес се съревновават смарт телевизорите. Технологиите им дотолкова напреднаха, че стига да има качествено съдържание (HD, 4К или HDR), то човек спокойно може да усети топлината на изгрева, да преброи песъчинките на някой екзотичен плаж, дори да усети пръските от морските вълни чрез комбинация от съвършен тв панел и аудиосистема. По правило колкото по-скъп е телевизорът, толкова повече се засилва и реализмът. И все пак на пазара вече има някои по-достъпни, но качествени предложения между 700 и 1000 лева. С тях хем ще обновите „техногардероба“ си за пролетта, хем няма да ви се налага да обирате банка, че да си го позволите.

Заблуда

Мнозина си мислят, че когато избират по-евтин телевизор, то трябва да се примирят с резолюция максимум HD (720p и 1080p ) и да се откажат от някои иновативни функции - като гласово управление, високоскоростни портове, адаптивен режим за видеоигри и т.н. Ала това е заблуда, защото тези екстри вече ги имат и по-бюджетните модели. Добър пример в това отношение е Hisense 50A6G („Хайсенс“). Той разполага със зашеметяващ 4К екран, който има 4 пъти по-добра резолюция от стандартните HD панели. Изненадва и с режима си за гейминг, който автоматично прави настройките на телевизора така, че да имате възможно най-гладката игра без забавяне. Устройството си има и три от новите стандарти, известни като широк динамичен обхват (HDR10, HDR10 + и Dolby Vission).

Сред умните функции прави впечатление гласовият асистент. С него можете да управлявате всичко с гласова команда - от регулиране силата на звука до интелигентните устройства в дома ви.

Нидерландец

Ако пък искате да си имате в дома върхов хромиран дизайн и приличен диагонал за гледане на спорт и филми (146 см), то погледнете телевизорa на „Филипс“ (Philips) - 58PUS8505 The One. Нидерландецът освен с качествения си ЛЕД екран изпъква пред конкуренцията с амбилайт технологията. При нея интелигентни светодиоди зад ъглите на рамката изобразяват цветовете от екрана върху стената в реално време. Това създава изумителен ефект, който потапя зрителя в гледаното съдържание. Видеопроцесорът (Philips P5) осигурява поразителна картина с наситени цветове и естествени тонове, които се регулират кадър по кадър. Тв приемникът

поддържа всички основни HDR формати (HDR, HDR10/HLG, HDR10+, Dolby Vision). Интересна е аудиофункцията (DTS Play-Fi), с която телевизорът може да се свърже със съвместими безжични високоговорители. Така ще слушате филма, новините или мача, докато приготвяте лека закуска за децата или отивате да вземете нещо набързо от хладилника.

Кореец

Напоследък LG (“Ел Джи“) остават леко в сянката на южнокорейския си събрат Samsung („Самсунг“) - лидер при смартфоните. Когато говорим обаче за категорията „Смарт тв“, силите между двете компании са изравнени. Добро съотношение между цена (около 700 лв.), качество и иновации предлага бюджетният модел на LG - 43UP76703LB 4K Ultra HD LED. Освен завладяваща 4К резолюция умният приемник използва изкуствен интелект (AI). Той се намесва при звука (с анализ на 17 милиона звукови данни), но „пипа“ сериозно и картината. Например сензор измерва околната светлина, а след това процесорът настройва оптималната яркост на екрана. Тв моделът има способността още да пренася киното във всеки дом. Това се постига благодарение на режисьорската функция „Филм мейкър“. Съвременните телевизори в стремежа си да вдигнат качеството на картината (включително и чрез скалиране) обработват сигнала до степен, че това, което гледаме, често изглежда доста лустросано и неестествено. Този телевизор може да изключи тези настройки, предавайки оригиналната концепция на режисьора. Кореецът си има и функция за видеоигри за максимална гладкост и минимално забавяне.

Импресионисти

Японците от JVC („Джей Ви Си“) също могат да се похвалят с евтини и сравнително качествени предложения. Едно от тях е JVC LT-55VA3000 4K Ultra HD LED. Екранът предлага ярки цветове, сякаш рисувани от импресионистите, чийто идеал също е бил точното изобразяване на светлината в различните й състояния между покоя и движението. Определено трябва да се каже, че самураят се справя добре, използвайки пълния потенциал на новата технология за гледане на филми, „Долби Вижън“ (Dolby Vision).

А фактът, че операционната система на телевизора е Андроид, говори, че имате лесен достъп до хиляди филми, телевизионни предавания или игри. Вградената функция Хромкаст (Chromecast) пък позволява да прехвърляте онова, което гледате от вашия телефон, таблет или лаптоп, директно към телевизора.

Полезно

Трябва ли ми смарт или 4К?

1. Смарт тв ще рече „умен телевизор“ от английски език. През годините телевизорите се развиха и включват множество функции, които бихме очаквали да видим в едно мобилно устройство. Например възможността за изтегляне на приложения или сърфиране в Интернет през Wi-Fi, гледане на филми онлайн през стрийминг платформи като „Нетфликс“ и др. Ако тези функции не ви трябват, то търсете по-евтин модел, който не е смарт.

2. 4К - този тип резолюция на смарт телевизорите понякога се обозначава и с UHD (Ultra HD). Тя съответства на 3840 х 2160 пиксела (p) (или общо имате 8 294 400 пиксела във всеки кадър). Това е 4 пъти по-голяма от стандартната Full HD резолюцията 1920 х 1080p (2 073 600 пиксела в изображението). В момента обаче каналите с 4К качество се броят на пръстите на едната ръка. Ако ще разчитате само на кабелна телевизия, то по-добре заложете на по-старите HD телевизори, които вече са двойно по-евтини.

3. ЛЕД телевизорите в по-ниския ценови клас обикновено са с LED LCD технология на екрана. С нея устройствата вадят много по-ярка картина, но е трудно да надминат качеството на пo-скъпите OLED или QLED модели. Последните имат превъзходен контраст, отлични ъгли на видимост и способност да създават перфектни нива на черното, които да изглеждат невероятно при HDR съдържание.