0

Т рифон Зарезан не е чак толкова далеч, независимо дали го честваме по нов стил на 1 февруари или по традиционен, стар стил, на 14 февруари. Затова е добре по-отрано да се приготвим за празника. А и зимата ни повелява да хапваме някои храни в по-обилни количества. Но при съчетанието на вино и месо трябва да се внимава. Ако виното е много ароматно или пък сипем доста повече от необходимото, то може да се получи обратният ефект и да се превърне в дефект. Но ето няколко интересни съчетания, забелязани в receptite.com, които ни замирисаха на вино и месо.

Пържоли в ризи Продукти: 1 кг вратни пържоли; 1 кисела зелка; 1 ч.ч. вино; черен пипер, сол, кимион; 1/4 ч.ч. олио; червен пипер; Приготвяне: Пържолите се начукват и посоляват. Поръсват се с кимион. Всяка пържола се увива с листо кисело зеле. Нареждат се в тава, заливат се с олиото и виното. Пекат се на силна фурна. 20 минути преди да се извадят се поръсват с червен пипер и се запичат още малко, като от време на време заливаме със соса. Изваждат се в чинии и се гарнират на вкус, например с картофено пюре. Питие: В рецептата не се уточнява точно какво вино се използва, защото става и с бяло, и с червено. Последното е най-подходящо, като е добро и за питие към ястието. Дори и да сте сипали червено в пържолите, може да ги пиете с бяло – шардоне, совиньон блан, ризлинг.

Рулца с кашкавал Продукти: 4 свински пържоли; 8 парчета кашкавал; 8 парчета шунка; 30 г масло; 1 глава лук; 1 морков; 1 скилидка чесън; 1 ч.л. брашно250 мл доматен сок; 1/2 ч.ч. бяло вино; черен пипер и сол на вкус; 1 ч.ч. вода; Приготвяне: Начукваме свинското на много тънко. Върху всяка пържола слагаме по 1 парче шунка и кашкавал и ги оформяме на рула, които увиваме с дебел конец. Запържваме рулата в масло, докато променят цвета си. Изваждаме рулцата и добавяме нарязания лук, морков, чесън и домат, сипваме и виното и 1 ч.ч. вода и брашното. Готвим на силен огън докато ястието заври, след което прибавяме рулцата и оставяме на тих огън 90 минути. Питие: Ненатрапчиво червено вино, като божоле, от белите вина – сухи, като мускат, карловски мискет. Сухото розе също е подходящо.

Свинско с праз Продукти: 600 г свинско месо; 1/2 ч.ч. олио; 2 глави лук; 1 морков; 1/4 глава целина; 5 стръка праз; 1/2 ч.ч. бяло вино; 2 с.л. доматено пюре; сол, черен пипер; 1 ч.ч. вода; Приготвяне: Месото се нарязва на малки парченца и се изпържва в олиото. Изважда се и в останалата мазнина се задушава на слаб огън ситно нарязаният лук, нарязаните морков и целина. Когато омекнат и започнат да се пържат, се прибавят нарязаният на кръгчета праз, месото, доматеното пюре, 1 ч.ч. вода и виното. Поръсва се със сол и черен пипер. Ястието се вари на слаб огън, докато почти остане на мазнина. Питие: Червено вино, като мерло или кианти. Розе, като съчетание от мерло и каберне совиньон. Бяло сухо вино.

Месо с кашкавал и заливка Продукти: 4 свински вратни пържоли; 2 яйца; 50 г кашкавал; 3-4 скилидки чесън; 100 мл бяло вино; 1 ч.л. заквасена сметана; олио за пържене; Приготвяне: Пържолите се изпържват леко от двете страни в сгорещено олио. Осоляват се и се нареждат в предварително намаслена тава. Кашкавалът се настъргва, чесънът се счуква и всички продукти се разбъркват. С полученият сос се заливат пържолите и се пекат в умерена фурна до зачервяване. Питие: Тук може да опитате с бяло вино,      като пинотаж, бароло, барбареско, бяла риоха.