0

Л ора и Стоян са неизчерпаем източник на всякакви рецепти. Имат какво да кажат и по въпроса за високопротеиновото хапване. С месце, точно като за хищници. Останалото е бонапетитно приключение и занимания в кухнята. Още на bonapeti.bg.

Свинско със сос от праз

Продукти:

800 г свинско контрафиле

300 г праз

50 г синьо сирене

500 мл прясно мляко

1 с. л. краве масло

1 с. л. брашно

1 с. л. олио

1 щипка естрагон

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Месото се почиства от ципите, нарязва се и се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се в олиото от двете страни до златисто и се прехвърля в керамична тава. В съда от пърженето се слага наситненият праз и се задушава на умерен огън с маслото и малко вода. Прибавят се млякото и натрошеното сирене. Когато сиренето се разтопи, се налива размитото във вода брашно. Готви се 3–4 минути. Подправя се с естрагон. Месото се залива със соса и се запича за 12 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Яхния от телешки език

Продукти:

1 телешки език

600 г червени домати

180 г маслини каламата (без костилки)

180 г зелени маслини (без костилка)

4 скилидки чесън

1 кг сварени картофи

2 глави лук

2 стръка стеблена целина

1 морков

1 връзка магданоз

1/2 връзка мащерка

200 мл бяло сухо вино

70 мл зехтин

1 дафинов лист

1 с. л. доматен концентрат

1 с. л. брашно

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Езикът се сварява в голямо количество вода заедно с нарязани на едро глава лук и морков, две скилидки чесън и дафинов лист. Свареният език се изважда от бульона, оставя се леко да се охлади и се обелва. Бульонът се прецежда и се оставя настрана. Езикът се реже на кубчета. Останалият лук се нарязва на полумесеци, а скилидките чесън се наситняват. Целината се обелва и се нарязва на парчета. Маслините се разполовяват по дължина. Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета, а мащерката се накълцва. В подходящ съд се загрява зехтин, сипват се зеленчуците, налива се виното и се посолява. Зеленчуците се готвят под капак, докато омекнат и останат на мазнина. След това се сипват брашното, доматеният концентрат и маслините. Наливат се около 600 мл от бульона. Прибавят се доматите и половината от мащерката, подправя се със сол и черен пипер на вкус. Вари се 20 минути на слаб огън. Слага се и езикът и яхнията се готви още 5–10 минути. Поръсва се с нарязан магданоз и се разбърква. Ястието се сервира със сварени, намачкани картофи, овкусени със сол, мащерка и малко зехтин.

Пълнено пиле със сирена и спанак

Продукти:

1 пиле

150 г спанак

4 филии бял хляб

100 г топени сиренца

125 г сирене моцарела

1 скилидка чесън

1 глава лук

15 мл олио

40 г краве масло

2 с. л. дижонска горчица

сол и черен пипер на вкус

За гарнитурата:

600 г картофи

400 г моркови

4 глави червен лук

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото за кратко. Сипва се нарязаният на малки кубчета хляб и се пържи, докато се получат златисти крутони. Спанакът се попарва с вряла вода, след това се шокира и се отцежда добре. Към крутоните се слагат накъсаната моцарела, наситненият спанак и топените сиренца, и се овкусява със сол и черен пипер. Пилето се овкусява със сол и черен пипер, намазва се с горчица (също и между гърдите и кожата), пълни се със сместа със сирената и се зашива. Картофите и морковите се обелват, режат се на шайби, а червеният лук – на лодки. Слагат се в тавата за печене и се овкусяват със сол и черен пипер. Пълненото пиле също се слага в тавата и се покрива с парченца масло. Налива се малко вода и ястието се пече около 1 час и 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Капустница

Продукти:

700 г кисело зеле

400 г варено-пушени наденици

350 г свинска плешка

200 г заквасена сметана

15 г сушени гъби (микс)

4 скилидки чесън

2 малки шарени ябълки

1 глава лук

2 дафинови листа

2 карамфилчета

1 с. л. брашно

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. ким

1/8 ч. л. индийско орехче

сол на вкус

Приготвяне:

За тази словашка супа с кисело зеле, свинско и наденица зелето се реже на тънко, слага се в тенджера и се залива с 1,8 л вода. Прибавят се двете ябълки, обелената глава лук, сушените гъби, нарязаното на кубчета свинско месо, стритият на паста чесън, счуканият ким, карамфилът, дафиновите листа и индийското орехче. Готви се 50 минути на слаб огън. Наденицата се нарязва и се запържва в сгорещен сух тиган до златисто. Сметаната се смесва с брашното и червения пипер. Налива се малко от бульона на супата, разбърква се и с тази смес се застройва супата, като се сипва през цедка. Прибавят се наденичките и се оставя още 20 минути на слаб огън. Посолява се и се поднася гореща.

Задушен джолан

Продукти:

1 заден свински джолан (1,4 кг)

2 глави лук

1 скилидка чесън

250 г картофи

100 г печурки

100 г бекон панчета

200 мл бяло вино

1 л пилешки бульон

50 г краве масло

30 мл зехтин

30 мл балсамов оцет

1 дафинов лист

1 стрък розмарин

4 стръка магданоз

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Зехтинът се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесън да го овкуси и се изважда. Джоланът се запържва до златисто от всяка страна и се овкусява със сол и черен пипер. Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак). След това джоланът се изважда и месото се отделя от кокалите, а от бульона се запазват 300 мл. (Останалият може да се прецеди и да се замрази във формички за лед и да се използва за други ястия.) Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът също се нарязва на едро. Гъбите се белят и разрязват на две, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златисто-кафяв, се прибавят лукът и гъбите. След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното. Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън, под капак, за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.

Прясна паста с дробчета

Продукти:

500 г прясна паста (папардели)

300 г пилешки дробчета

125 г краве масло

200 мл прясно мляко

100 мл десертно вино (порто)

2 домата

1–2 глави лук шалот

1 скилидка чесън

1/2 връзка див лук

2 стръка мащерка

1 с. л. олио

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пилешките дробчета се накисват в млякото поне за час. Отцеждат се и се подсушават много добре. Лукът и чесънът се наситняват и се пускат в сгорещеното олио. Прибавят се подсушените дробчета, пържат се за около 2 минути. Обръщат се и се поръсват с накълцаната мащерка. Запържват се за още 2–3 минути. Налива се виното. Овкусява се със сол и черен пипер. След 1–2 минути се прибавя маслото и се пасира. Пастата се сварява в подсолена вода. Трябва да е ал денте. След това се разбърква с дробчетата в тигана. Прибавят се и нарязаните на кубчета домати и накълцаният див лук. Налива се малко от водата, в която е варена пастата. Поднася се с още кубчета домати и нарязан див лук.

Салата с риба и скариди

продукти:

200 г бланширани скариди (почистени)

200 г пушена пъстърва

200 г кисели краставички

120 г царевица (от консерва)

2 сварени яйца

2 моркова

1 глава червен лук

4 стръка копър

За майонезения дресинг:

200 г майонеза

100 г заквасена сметана

1 с. л. ретро горчица

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Морковите се обелват и се готвят на пара, докато омекнат. След това се режат на малки кубчета. Киселите краставички и лукът също се нарязват на кубчета. Скаридите се режат на едро, а рибата се накъсва. В купа се смесват скаридите, пъстървата, киселите краставички, лукът, морковите, царевицата и нарязаните на кубчета яйца. Разбъркват се добре. В друга купа се смесват заквасената сметана, майонезата, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Салатата се овкусява с получения дресинг. Прибавя се наситненият копър и хубаво се разбърква. Поднася се добре охладена.