0

В габровското село Кметовци в деня на кметските избори не избират селски кмет. Причината е, че селото е с население под 100 жители и според избирателния закон, то се управлява от кметски наместник. Той пък вече от 20-ина години се назначава пряко от кмета на общината.

В габровското село Кметовци в деня на кметските избори не избират селски кмет. Причината е, че селото е с население под 100 жители и според избирателния закон, то се управлява от кметски наместник. Той пък вече от 20-ина години се назначава пряко от кмета на общината.

„За последно имахме свой кмет някъде по времето на СДС, през 90-те години на миналия век. След това при нас хората започнаха да намаляват и нямаме право на собствен кмет. Имаме наместник, който освен за Кметовци, отговаря за още десетина такива малки селца, едно от които е и архитектурният резерват Боженци”, разказва Димитър Попандреев. Село Кметовци се намира само на 7 км. от областния център, разположено е на много красиво място, но повечето от хората в него и тук са възрастни. Младите семейства с деца идват тук предимно през почивните дни, като отсядат в няколкото къщи за гости.

Аз съм вече на повече от 70 години и съм един от най-младите.

Има няколко човека по-млади от мене. Имаме си и двама чужденци, един французин и един англичанин, но и те са кажи речи мои акрани”, с усмивка обяснява бай Димитър.

Всъщност от няколко години основната грижа за местните жители не са изборите, а да спасят местната църква, която е в окаяно състояние. Тя е построена преди 140 години от известния тревненски майстор Уста Генчо Кънев със средства на хората от селото и е осветена от тогавашния търновски митрополит Климент – писателя Васил Друмев. От 1974 г. църквата е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата. Сега обаче, храмът е в изключително окаяно състояние и се е превърнал в развалина. Група местни жители преди 4-5 години решават да го възстановят и подемат акция за събиране на средства. Досега са събрали около 50 хил., половината от които са дадени от премиера Бойко Борисов. Тези държавни пари обаче, са преведени по сметките на митрополията във Велико Търново, която се води собственик и стопанин на храма. И вече няколко години оттам не правят нищо за ремонта на църквата. „Досега сме успели единствено да изградим един пояс около външните стени на храма, за да ги спасим от разруха и наводнение. Но това не решава проблема. Ако до края на годината не почнем ремонта, държавата ще си вземе дадените пари, които сега са в ръцете на дядо владика и ние не можем да разполагаме и с една стотинка от тях. Това ни е на нас болния проблем. А за изборите, ние си знаем, че пак от общината в Габрово ще ни назначат служебно кмет. Сегашната кметица Христина Костадинова си я харесваме. Работи за селото и е сред инициаторите за спасяването на църквата. Искаме си пак нея”, обяснява Димитър Попандреев.

В деня на изборите в село Кметовци е пусто и безлюдно

По малките улички няма даже и бездомни кучета. Такива лаят само тук там от къщните дворове. Малкото останали хора в Кметовци си стоят по къщите и не излизат навън дори в хубавото време. Една от малкото будни жители е Надежда Лазарова, която е автор на книга за селото. Тя с тъга признава, че селото им вече е мъртво и че младите идват тук само през уикенда и след това бягат обратно в града, където са парите и работата. „В градовете е тяхното място за реализация. Тук постепенно ще си отидат и последните жители и Кметовци ще стане поредното обезлюдено село на картата на България”, тъжно пророкува Надежда.

Старците от Кметовци споделят, че преди години, когато в селото се е избирал местен кмет, активността е била голяма. Тъй като Кметовци е било средищно село,

към урните тук са идвали хора и от съседните десетина села и махали

Някои от тях са изминавали по над 20 км. в двете посоки пеш, с по една тояга в ръка, само за да дойдат и да пуснат гласа си. Днес тази активност отдавна вече е мъртва. Хората са остарели и изобщо не ги интересува кой ще управлява общината, нито тяхното село. Кметовци ще продължи да си има кмет и през следващите четири години, но неизбран от местните жители, а от общината в Габрово.