0

И звитата дръжка от бамбук на Gucci стана на 75 г. През 1947 г. използването на този материал е било революционно, но се е харесало и десетилетия вече бамбукът е запазена марка на чантите на компанията. Казваме всичко това, защото бамбукът излиза това лято отново на сцената. И не само бамбук, но и ратан, палмово дърво, лико, слама и други растителни материали. За пореден път ще трябва да кажем, че реминисценциите от 70-те изобщо не са смътни и ненатрапчиви, ами направо повтарят голяма част от аксесоарите на времето, когато хипи, бохемиан или както и да го наречем, свободният артистичен стил беше завладял света.

Кошници

Кошниците присъстваха като задължителен момент в плажната мода. Е, новото сега е, че се носят навсякъде, включително и в града. Съществуват във всевъзможни варианти. Prada например предложи правоъгълна чанта от юта с рехава плетка. Furla пък извади за сезона малка плетена от цветни пластмасови шнурове чанта с кожен капак. Бързо превъртане в Instagram ще потвърди, че сламените и дървените плажни чанти са най-харесваните аксесоари, при това не са само за лятото. Смяташе се, че тенденцията на кошниците е почти изчерпана. Въпреки това сега чанта Loewe basket все още е много желана, защото е лека, закачлива и повдига ваканционното настроение.

На една кука

Ако умеете да плетете на една кука, ще сте върхът в модата това лято. Този тип плетка обаче е доста трудоемка и за да се изпълни по-обемна дреха, се изисква адско търпение. Едно време бабите са плели огромни покривки и кувертюри, но в сегашния забързан свята това е да не кажем съвсем, но почти невъзможно. В замяна на това чанта, изплетена на една кука, може да се изработи по-бързо, а и най-вече да се купи от магазина. Модната тенденция излезе още миналата година с появата на палта, плетени от квадратни детайли, тип пачуърк, с комбинирани контрастни цветове. Сега една торба, изплетена на една кука, ще ви донесе със сигурност визията бохемски шик.

Мини

Малките чантички тип кубче също са модни този сезон. Едни от най-миниатюрните са тези на Chanel, като освен това пак е на мода капитонираната кожа на „баклавички“, тоест лицевата кожа е ушита на ромбове. Миничантите са идеални за парти или празник, защото в тях може да се поберат ключове и телефон, в краен случай червило. Те се носят през рамо като дръжката е декоративен синджир. Модели от кожа или велур могат да бъдат прикрепени към колан на талията за по-спортен вид.

Макси

Чантите тип пазарска торба вече не са толкова актуални. Тъй като са изключително удобни за ежедневието, те все пак ще се носят и това лято, но са изпълнени основно от текстил. И в тона на сламените кошници тези чанти са ушити от груб памучен или синтетичен плат, например брезент.

СНИМКИ: Who whot wear, Voug, Elle

Блясък

Когато просто се нуждаете от малко блясък в живота, метнете на рамо една малка блестяща чантичка. Покрити с пайети и блестящи камъни, тези аксесоари могат да се носят не само когато се спускате в нощния живот, но и през деня. Трябва обаче да се комбинират много внимателно с контрастен лен и други леки материи, за да ги накарате да се чувстват по-летни. Чантите, изработени от букле, нямат много летен вид, но пък носят марката „богата дама“. Сега са модерни отново миниразмер и между другото се комбинират много удачно с деним.

Банан

Повечето жени предпочитат квадратни, структурирани чанти, ако искате да направите тоалетите си по-актуални, тогава трябва да инвестирате в извития стил “банан“. Coperni например представя интересен силует, но пък почти всяка извита чанта за рамо ще свърши работа. Както и да го увъртаме, дамите на възраст си спомнят въпросния „банан“ от 80-те години. Разликата е, че чантата сега е с доста по-малък размер.

Шок

Цветният шок е знаков за този сезон. Ярките цветове се прокраднаха още миналата година, но като че ли пандемията ги сдържаше да избухнат. Ярко тревистозелено, бонбоненорозово, виолет, цикламено и всички електрикови нюанси са добре дошли не само в облеклото, но и в аксесоарите. Е, ако чантата е шоково цветна, то дрехата трябва да е една идея по-обрана. Не е лошо да се съобрази цветът и с обувките, като правилото да са в един цвят отдавна отиде в небитието. Докато някой дизайнер не се сети да го върне във футуристичен стил.

СНИМКИ: Who whot wear, Voug, Elle