0

Кебап по северняшки

Продукти: 600-700 г свинско контрафиле; 200-300 мл червено вино; 4 глави лук; 4 скилидки чесън; 2 зелени чушки; 2 червени чушки; 2 моркова; 2 домата; 1 резен целина – около 20 г; 4 с.л. зехтин; 2 с.л. брашно; черен пипер, сол, чубрица, самардала;

Приготвяне: Месото се нарязва на филии, които се посоляват, поръсват се с чубрица, самардала и черен пипер и сол и се начукват. Нарязаният на ситно лук се запържва в половината предварително загрят зехтин, посолява се и се поръсва с черен пипер. След като придобие златист цвят, се изважда и в същия зехтин се запържва месото, като се сипва и останалия зехтин. Месото се прехвърля в йенска тава, полива се с половината червено вино и се оставя да се задушава, докато виното се редуцира до половината. Запърженият лук се разпределя около пържолите, изсипват се нарязаните на кубчета моркови, нарязаните на ситно чушки и целина и се прибавя размитото в една кафена чашка вода брашно. Сипва се останалото червено вино, слагат се нарязаните на шайби домати и се поръсва с черен пипер и сол. Пече се на 220 градуса 30-40 минути. Питие: Ракията е универсална във всяка една ситуация, стане ли въпрос за родната кухня. Бирата също не й отстъпва.