0

Н яма по-сакрално число в християнството от 12. Толкова са апостолите, които трябва да разпространяват Божието слово, 12 са псалмите, които се пеят през нощта на Свети дух, 12 са християнските добродетели. А някога Коледа се е празнувала 12 дни и 12 нощи.

Но според Стария завет числото 12 е завещанието от историята на еврейския народ. Йерусалим е имал 12 врати с 12 ангели. Яков имал 12 синове, които стават водачи на 12-те израелски племена. Затова според Стария завет сам Бог е дал указания как да се направи нагръдник с 12 различни скъпоценни камъни, с които първосвещеникът да се моли. Тази реликва обаче е изгубена във времето.

Скинията

Книгата „Изход“ отбелязва, че Бог е дал указания юдеите да използват камъни оникс вътре в скинията – походната храмова „палатка“ от времето на Моисей. Същият камък е бил използван и за дрехата, наречена ефод – жилетката, която свещеникът носил. Господ е дал и детайлите на 12-те камъка за известния нагръдник. Списъкът не е напълно ясен поради различията в преводите през годините, но последният от тях гласи: „Направиха го като ефод от злато и синьо, мораво, червени прежди и от препреден висон. Беше квадрат - дълъг и широк - и сгънат двойно. После сложиха върху него четири реда скъпоценни камъни. Първият ред беше рубин, хризолит и берил; вторият ред беше тюркоаз, сапфир и смарагд; третият ред беше хиацинт, ахат и аметист; четвъртият ред беше топаз, оникс и яспис. Те бяха поставени в златни филигранни настройки. Имаше общо дванадесет камъка, по един за всяко от имената на израилевите синове, всяка гравирана като печат с името на едно от 12 племена" (Изход 39: 8-14).

Откровение 

Скъпоценните камъни, изброени като част от нагръдника на свещеника, са подобни на 12 камъка, които Библията описва в книгата „Откровение“. Там се говори за 12 порти до стената на светия град, която Бог ще създаде в края на света, когато ще направи "ново небе" и "нова земя".


Дванадесет ангели пазили и портите на Йерусалим 

Точно както всеки камък в нагръдника е написан с имената на древните израелски 12 племена, така са били и портите на Йерусалим. Книгата „Откровение“, глава 21, описва ангел, който обикаля града, а стих 12 казва: "Имаше голяма, висока стена с дванадесет порти и дванадесет ангели на портите. На портите бяха написани имената на дванадесетте племена на Израел ". Дванадесетте входа на градската стена "са украсени с всякакви скъпоценни камъни", казва стих 19 и са били написани с 12 имена: имената на 12 апостоли на Иисус Христос. 

В стихове 19 и 20 са изброени камъните, които оформят стената на града: "Основите на стените на града бяха украсени с всякакви скъпоценни камъни. Първата основа бе яспис, вторият сапфир, третият ахат, четвъртият смарагд, оникс, шестият рубин, седмият хризолит, осмият берил, деветият топаз, десетият тюркоаз, единадесетият хиацинт и дванадесетият - аметист.