0

П ритчи Соломонови е книга от Стария завет на Библията. Наричана още Книгата на мъдростта на израелския народ, тя е събрала мъдрости - поговорки и нравоучения – актуални и днес, и в миналото, и в бъдните векове. За техен автор се счита цар Соломон, но по-вероятно е болшинството от тях да са народни умотворения. Ето малка част от тях, събрани в глави №23 на великата книга.

Лакомия

Кога седнеш да ядеш с властник, гледай добре що е отпреде ти,

и тури преграда на гърлото си, ако си лаком. Не се прелъстяй от вкусните му гозби: те са примамлива храна.

Не залягай да трупаш богатство; бягай от такива мисли. Ще устремиш очи към него, и – вече го няма: то ще си направи криле и като орел ще отлети към небето.

Не яж хляб у завистлив човек и не се прелъстяй от вкусните му гозби; защото каквито са мислите в душата му, такъв е и той; „яж и пий“, ти казва, но сърцето му не е с тебе. Залъка, който си изял, ще изблюваш, и хубавите си думи напразно ще изхабиш.

В ушите на глупав не говори, защото той ще презре разумните твои думи.

Сираците Бог ги пази

Не премествай стара межда и в нива на сираци не влизай; защото техният Закрилник е силен; Той ще се намеси в делото им против тебе.

Насочи сърцето си към учение и ушите си – към умни думи.

Не оставяй момъка без наказание; ако го накажеш с пръчка, той няма да умре; ще го накажеш с пръчка, и ще спасиш душата му от преизподнята.

Синко, ако твоето сърце бъде мъдро, и моето сърце ще се порадва;

ще се радват и моите вътрешности, кога твоите уста говорят право.

Нека сърцето ти не завижда на грешници, но да пребъдва през всички дни в страх Господен; защото има бъднина, и твоята надежда не е изгубена.

Слушай, синко, и бъди мъдър и насочвай сърцето си по правия път.

Не бъди между ония, които се с вино опиват, между ония, които се с месо пресищат, – защото пияницата и който се пресища, ще осиромашеят, и сънливостта ще ги облече в дрипи.

Слушай родителите

Слушай баща си: той те е родил; не занемарявай майка си и кога тя остарее. Купувай истина и не продавай мъдрост, учение и разум.

Бащата на праведника тържествува, и който е родил мъдрец, радва му се.

Синко, дай си мен сърцето, и очите ти да гледат моите пътища, –

защото блудницата е дълбока пропаст, и чужда жена – тесен кладенец; тя като разбойник причаква и умножава законопрестъпниците между човеците.

Виното

У кого – ах? у кого – ох? у кого – караница? у кого – скръб? у кого – рани без причина? у кого – зачервени очи? У ония, които се засядат около вино, които ходят да издирват подправено с аромати вино. Не гледай виното как се червенее, как пуща искри в чашата, как се гладко лее; отпосле то ще ухапе като змия и ще жилне като аспида;

очите ти ще гледат чужди жени, и сърцето ти ще заговори развратно; и ти ще бъдеш като заспал сред море и като задрямал навръх мачта. (И ще кажеш:) „Биха ме, не ме боля; тласкаха ме, не усещах. Кога се пробудя, пак ще търся същото.“