0

Н а 18 юни в столицата се проведе парад на хората с нетрадиционна сексуалност, обединени под абревиатурата ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, травестити). Тяхната изява бе контрирана от шествието на традиционното християнско семейство. В сърцевината на това противопоставяне всъщност стоят религиозните канони, които открай време осъждат всяка интимност извън хетеросексуалното лоно на Адам и Ева.

Библия

Библията е категорична, че отношенията между две жени или двама мъже са грях. А в Римляни (1:26-27) апостол Павел директно обявява, че хомосексуалността е резултат от отричането на Бога.

Същевременно има опити и да се обясни защо човекът става такъв в резултат на греха (Римляни 1:24-27) и че в крайна сметка т. нар. нетрадиционна интимност е резултат на личен избор.

Затова и не се казва, че хомосексуалността е по-голям грях от другите такива, които човек може да извърши. Тя е само един от изброените от апостол Павел (I Коринтяни 6:9-10), които са пречка за спасението на човека. Така Божията милост важи за хомосексуалистите точно толкова, колкото и за прелюбодейците, идолопоклонниците, убийците, крадците и т. н. Бог също така обещава победа над греха, включително и над хомосексуалността, на всички, които повярват в Иисус Христос за спасението си (I Коринтяни 6:11; II Коринтяни 5:17), и заживеят праведно чрез изповед и покаяние.

Содом и Гомор

Коранът пък цитира библейската история за градовете Содом и Гомор, унищожени от Божия гняв, защото мъжете там са се отдали на ласки с други адамовци. Но в същото време подобни взаимоотношения не са осъждани в традиционните ислямски общества. Хомоеротични теми съществуват в поезията на различни езици на мюсюлманския свят от VIII век насам, а също и в класическите ислямски текстове. Те всъщност приличат на традициите на римо-гръцката античност.

Кувейт

Днес хомосексуалните актове са забранени в ислямската юриспруденция и подлежат на различни наказания, включително и смърт. Интересно е, че в исляма на женския хомосексуализъм не се отдава особено внимание. Затова днес гей отношения между жени са законни в Кувейт, Туркменистан и Узбекистан.

Православието засега държи консервативната линия, че гейовете вършат грях. В католицизма папа Франциск благослови браковете между гей двойки с изявлението си от есента на 2020 г: „Хомосексуалните хора имат правото да живеят в семейство. Те са божии чада".

Равините либерални към гнусотата

Тълкувателите на юдаизма не са единодушни по темата. Традиционната доктрина разглежда хомосексуализма като нарушение на еврейския закон (халаха). И определя съжителството на мъж с мъж и на жена с жена като „мерзост“ и „гнусота“ (Левит, 18:22); ( Левит, 20:13). По-либералните равини обаче смятат, че библейското осъждане днес подлежи на обсъждане. Най-вече от гледна точка на това, че често ставало въпрос на наследствена обремененост.