0

Н а 8 юни Православната църква чества пренасянето на честните мощи на Свети Теодор Стратилат. У нас в чест на този светия има уникална черква до град Бобошево. Тя е кръстокуполна от XII век, но се руши и отчаяно се нуждае от реставрация. Сигурно в далечното минало в нея е имало мощи от Св. Теодор, коментират местните хора.

Лъв III

През 718 г. император Лъв III подарява чудотворни мощи на Теодор Стратилат на българския хан Тервел в знак на искрена признателност към българите, спасили обсадената от арабите столица на Византия. В продължение на почти четвърт хилядолетие те били съхранявани и почитани в църквата „Света София“ в Несебър. Но през 1257 г. венецианска ескадра под командването на капитан Джакомо Дандоло превзема града и отнася мощите на великомъченика в константинополската църква „Свети Николай“. През 1267 г. те са пренесени във Венеция и поставени в „Христос Спасител“ - един от най-старите храмове в града, намиращ се в център, до моста Риалто. Те се съхраняват в стъклен саркофаг.

Реликва

Малцина знаят, че със светията се свързва и една чудотворна икона. За реликвата свидетелстват църковните летописци Анастасий Синаит и Йоан Дамаскин.

Близо до Дамаск се намирало селище, наричано Карсата. Там имало църква, вероятно подобна на тази в гр. Бобошево, построена в чест на свети великомъченик Теодор Стратилат. Когато през VII век сарацините (арабите) завладели Сирия, мнозина се установили и в Карсата. Някои от тях направо се настанили в църквата и по всякакъв начин я осквернявали.

Вкарвали в нея добитъка си и вършели плътски мерзости с жените си. Върху една от стените на тази църква стояло изображение на свети великомъченик Теодор. Веднъж по време за запой един от сарацините взел лък и стрелял в образа на светеца. Стрелата се забила в дясното му рамо и оттам потекла кръв като от жив човек.

Скоро осквернителите загинали, внезапно поразени от люта смърт. Но тези, които живеели извън храма, останали здрави и невредими. Анастасий Синаит пише за тази икона, че той сам я е видял и че върху нея наистина личала следата от кръвта, която изтекла от раната.

Родом е от Евхаити

От житието на светията се знае, че той се е родил в Евхаити (сега Марсиван), недалеч от град Хераклея (в северната част на Мала Азия) в християнско семейство. Бил е стратилат (военен комендант) на Хераклия. Покрай него много хора, особено войници, повярвали в Христа.

Заради вярата му Свети Теодор е бил жестоко измъчван по нареждане и в присъствието на управляващия Източната римска империя Лициний и накрая екзекутиран на 8 февруари 319 г. Малко преди смъртта си мъченикът наредил на слугата му Уар да бъде погребан в родния му град Евхаити. Там мощите му се съхранявали цели четири века. А край тях се случвали множество изцеления.