0

З а вярващите православни днешната война в Украйна е братоубийствена. И ги кара да се сещат за историята на Каин и Авел, която стои в дъното на греха на убийството. Защото според заветите на Бога всички хора сме братя. 

Старият завет

Съгласно Стария завет Каин и Авел са синовете на Адам и Ева. Когато пораснали, Авел станал пастир на стадо, а Каин - земеделец (Битие, 4,1-2). Един ден двамата братя решили да направят приношения на Бога. Каин донесъл различни плодове, зеленчуци и хляб, а Авел предоставил първородното добиче от стадото. 
Господ поздравил и възнаградил Авел и отминал даровете на Каин, което силно го огорчило и разгневило. Тогава Бог го попитал: „Защо си се разсърдил? И защо е помрачено лицето ти? Ако правиш добро, няма ли да бъде прието? Но ако не правиш добро, грехът лежи пред вратата и се стреми към тебе; но ти трябва да го покориш“( Битие, 4:6-7).

Гордост

Каин обаче не можел да смири гордостта си. Той кани брат си Авел да отидат да се разхождат в полето и там го убива. Виждайки, че се връща сам, Бог отново се обръща към Каин: „Къде е твоят малък брат Авел?“, а Каин отговаря: „Не знам, да не съм му пазач?“. 
„Какво си направил? Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята. И сега проклет си от земята, която отвори устата си да приеме кръвта на брата ти от твоята ръка. Когато работиш земята, тя няма вече да ти дава силата си; бежанец и скитник ще бъдеш на земята“ (Битие 4:9-12). 
Така Бог обрича Каин на вечно страдание и за да не бъде убит случайно или нарочно от други хора, го бележи със знак на лицето. В продължение на хилядолетия този библейски текст е превръщал в кошмар и живота на хората, имали нещастието да се появят на бял свят с родилно петно на челото. 

Проклятието

А от мига на братоубийството насетне земният път на Каин никога няма да бъде същият. Неговата жестока орис не е просто поредното доказателство за Божията справедливост - за Неговата безкрайна любов към човешкия род, задължаваща Го да закриля, но и да наказва онези, злоупотребили с милосърдието Му. Описанието на страданията, които Каин сам навлича върху себе си, отнемайки живота на Авел, са и своеобразно предупреждение на какъв живот се обрича всеки, позволил си да вдигне ръка срещу ближния. 

Кръвосмешение

Тълкуватели на светите книги обаче изтъкват, че по друг начин е разказана историята в древните апокрифи. Според тях убийството е породено от ревност. И Каин, и Авел имали сестра близначка, за която спорели. Според юдейската традиция всеки е трябвало да се ожени за близначката на другия. „Мидраш“ (тълкувания на светите книги) заявява, че обещаната съпруга на Авел Аклима (близначката на Каин) е била по-красива от Аван (близначката на Авел). Затова Каин не се съгласил с тази уговорка. Тогава бащата Адам предложил да се търси Божието благословение чрез жертвоприношение. И който Бог благослови, ще се ожени за Аклима. Когато Бог открито отхвърля жертвата и даровете на Каин, той в пристъп на ревност и гняв убива брата си. 


Историята присъства и в Корана 

В Свещения Коран също се споменава за братоубийството в Сура 5 Ал Маида (Трапезата), 27-31.
„И им прочети вестта за двамата синове на Адам правдиво, как принесоха жертва и на единия бе приета, ала на другия не бе приета. Той рече: “Ще те убия!” [А първият] рече: “Аллах приема само от богобоязливите. Протегнеш ли към мен ръка, да ме убиеш, аз не ще протегна своята ръка към
теб, да те убия. Боя се от Аллах, Господа на световете.
Искам да се обремениш с греха против мен и със своя грях, и ще бъдеш сред обитателите на Огъня. Такова е възмездието за угнетителите.”
И го подтикна душата му да убие своя брат, и го уби, и стана един от губещите. И Аллах проводи гарван, който ровеше земята, за да му покаже как да скрие трупа на брат си. Рече: “О, горко ми, нима не мога да съм като този гарван, та да скрия трупа на брат си?” И стана един от съжаляващите.“