0

М егалитни обсерватории светилища на наша територия носят тайните енергии на Възкресението. Те с точност засичат лъчите на пролетното равноденствие – когато природата от летаргия и смърт отново възкръсва за нов живот. Тази идея присъства и в християнството, където Божият Син Иисус Христос побеждава смъртта след кръстатата си кончина. Опити човек да прескочи във вечността обаче са се правили хилядолетия по-рано. Според родни изследователи и метафизици през пролетта опити за възкресение (лечение) са се правили на мегалитните палеообсерватории из цяла България. Самите светилища пък са били изградени на специални места и с такъв дизайн, че да фокусират и използват пролетните енергии на Слънцето и Вселената за изцеление. Все повече посветени люде говорят за невиждана регенерация, духовна и физическа, както и за посвещение и синхронизация с Бога - Висшия разум, чийто ритмус идва към нас от центъра на Млечния път.

Приморско

Такова светилище, способно да улови божествените енергии на здравето, е Бегликташ край Приморско. Там първият лъч на пролетта на 20 март вече донесе новите космически енергии на обновлението и хармонията. Доста туристи там води местният изследовател и гид Андрей Шурелов. Той разказва, че светилището е древна астрономическа обсерватория. От една страна, тя дава уникална възможност за соларно отчитане на сезоните и часовете, а, от друга, има хипотези, че се е използвала и за някакъв тип лечение. На пролетното равноденствие през март и на есенното равноденствие през септември слънцето при своя изгрев преминава през камъка Апостолташ и навлиза в улей, издълбан на камъка вляво от брачното ложе. Има хипотези, че там са слагали хора, нуждаещи се от духовно посвещение или лечение, твърдят метафизици.

„Брачното ложе е интересен символ. През март природата се събужда, като животни и растения навлизат в бурен размножителен период, символ на което е брачното ложе“, разказва Шурелов.

Мегалитното светилище по своята същност може да се възприеме като най-стария известен на науката календар – установени са елементи за отчитане на най-дългия и най-късия ден в годината, както и на равноденствията, когато денят е равен на нощта. Същевременно е и най-древният часовник, като в съвремието часовниците са изградени на принципа на наблюдаваните на Бегликташ процеси“, категоричен е местният изследовател.

Ехото

Бегликташ се явява част от светилищния комплекс на Ранули. В него обаче попада и друга уникална мегалитна обсерватория Ехото. Шурелов казва, че там енергията, която човек получава, е невероятна. Има предположения, че тези места са възникнали за наблюдение на движението на небесните тела и за връзка с Божествените селения. Постепенно те са се трансформирали в светилища храмове, предтечи на днешните манастири.

Медиуми и екстрасенси отблизо и далеч идват тук да заредят своите биобатерии. Една жена коментирала, че мегалитните комплекси на Ранули са дело на цивилизация от великани, обитавали нашите земи преди около 40 хиляди години. За големите хора се споменава и в Библията. Палеообсерваториите отмервали времето и фокусирали лъчи от централното слънце на Млечния път към ядрото на планетата ни.

Царичин камък

Пролетното равноденствие вече събуди и една скрита палеообсерватория в Белоградчишките скали. Тя се нарича Царичин (Чачин) камък. На платото й отгоре има басейн, в който се събира вода. Тя може да се е използвала за криолечение през зимата.

Тукашният гид и изследовател Емил Цанков е установил, че мегалитното чудо отдолу има пещера от типа Утроба. Нейният отвор е така изсечен, че да хваща точно лъчите на пролетното равноденствие.

„Древният скален комплекс"Царичин камък е наистина уникален.

Разположен е на плато с отлична видимост и връзка с голяма част от светилищните комплекси. Състои се от модел на слънчевата система, елементи от свещената геометрия, множество ритуално изсечени форми и утроба, в която слънчевият лъч прониква именно на пролетното равноденствие“, разказва бившият кмет на Белоградчик.

Щерна

На площадката над пещерата има щерна с идеалната форма на утроба. Според Цанков тя се е изпълвала с вода, като в нея е влизал човек в детеродна поза. По този начин тракийски владетел, посветен от жреците, е изпълнявал свещеното тайнство на раждането, смъртта и възкресението за нов живот.

Емил Цанков от няколко години изследва по-задълбочено района с теренни проучвания. Според неговата хипотеза авторът на каменните съоръжения е древна мегалитна цивилизация с неподозирани познания и култура за небесните тела. Тя е живяла по нашите земи доста преди времената на траките.

Плато

На платото на Царичин камък може да се види и сензационна звездна карта. Тя изобразява слънчевата ни система. Цанков обяснява, че в астромодела Слънцето е представено като звезда с осем лъча. „Това кореспондира с подобни символи, откривани в Египет, при племето Догони в Африка, при цивилизацията на Шумерите. На скалната рисунка тук планетите от нашата Слънчева система са разделени на вътрешни (Меркурий, Венера, Земя с Луната и Марс) и външни (Юпитер, Сатурн, Плутон и Нептун). Моделът е представен само с четири символа, които като се четат наобратно и стават осем планети. Срещу тях прецизно са нанесени малки точки, които се оказа, че отговарят на орбиталния цикъл около Слънцето на всяка една планета“, сензационно обяснява Емил Цанков. Дали пък мястото не е било космодрум за връзка с други светове и измерения, за където е възкръснал и Божият син преди 2000 години, остава загадка.

Лекували с кристални черепи в Ягнево

Древно пролетно изцеление се е практикувало на каменните „операционни легла“, намиращи се в Ягнево – махала на родопското село Бенковски. Там има десетки скални образувания, дело на човешка ръка, с неизвестна ритуална функция.

Хора с паранормални способности от Германия, посещавали района през 2012 година. Те споделили фантастични истории за предназначеното на мегалитите, дело на напреднала цивилизация. На едно място са изсечени две легла, в които човек ляга като в калъп. Според описанието, което медиумите дали, на едното преди 12 хил. години слагали болен човек, а на другото здрав. Със специални уреди и ритуали се преливала енергия от 12 други човека, държащи кристални черепи. Така много често дори смъртници възкръсвали, разказвали хора с духовно зрение отвъд времето и пространството.