0

Н а 28 юни се отдава чест на пренасяне мощите на Светите безсребреници и чудотворци Кир и Йоан. Счита се, че молитви към тях и техни икони и днес помагат за справяне с всички болести - душевни и физически. Приживе двамата са изцелявали дори едра шарка с молитва. Днес в мощехранителницата на Зографския манастир на Атон има чудотворни мощи на светиите.

Дарба

Свети Кир бил египтянин, роден в Канола през втората половина на ІІІ век и се прочул като знаменит лекар в Александрия. Той бил дълбоко вярващ християнин и като лекувал различни болести, от никого не приемал никаква награда за своите трудове. Разказвал им за Иисус и внушавал, че основната причина за всички болести са греховете, които предизвикват тежки страдания на тялото и душата. Знае се, че лекувал с рецептите на Хипократ и Гален, но основно ползвал молитви. Така мнозина от жителите на Александрия повярвали и приели Христа.

Когато почнали гоненията срещу християните при император Диоклециан, Кир избягал в Арабската пустиня. Но не от страх, а от желанието да се подготви още по-достойно за близкото мъченичество. Като получил монашеско пострижение в Арабия, Свети Кир получил и дара на чудотворството. Вече нямало болест, която той да не може да излекува с името Христово.

Последовател

По това време младият воин християнин Йоан, който бил на служба в Йерусалим, като чул за Кир и за неговите чудни дела, го издирил и станал негов неразделен спътник. По това време в град Каноп била затворена заради вярата си една благородна жена Атанасия заедно с трите си дъщери - Теоксита, Теодотия и Евдоксия. Предстоящите изпитания на това християнско семейство накарали Кир и Йоан да отидат в Каноп. Техните вдъхновени слова укрепили твърдостта на Христовите изповеднички и те спокойно приели своята бъдеща съдба.

Градоначалникът Сириан, като разбрал за дошлите чужденци, които подтиквали трите девици и майка им да не се подчиняват на императорската наредба, заповядал да ги заловят и хвърлят в тъмницата.

Мъченичество

Никакви увещания и заплахи не поколебали решителността на Кир и Йоан. Тогава Сириан решил не само да се разправи с тях, но да използва тяхното изтезание за сплашване и на четирите християнки. Месата им били разкъсани от бичовете, костите се чупели под тоягите, раните били горени с восъчни факли и поливани с разтвор от оцет и сол. Но жестокият градоначалник не постигнал целта си. Тогава започнал да изтезава и Атанасия и дъщерите й, но скоро се убедил, че те с нищо не се различават от мъжете, и наредил да ги обезглавят. После подложил на нови ужасни мъки Кир и Йоан и накрая ги обезглавил на 31 януари 311 г. Християните взели техните тела и ги погребали в два гроба - двамата мъже в единия, четирите жени в другия.

Мощите им излекуват Свети Софроний

Свети Кирил Александрийски пренесъл светите мощи на Кир и Йоан в църквата в Каноп, което станало на 28 юни. Оттогава славата на великите безсребреници и чудотворци се разнесла по света и привличала безбройни поклонници в техния храм, където продължавали да стават дивни чудеса и изцеления. Житието на тия мъченици води началото си именно от Свети Кирил Александрийски и е разширено от Свети Софроний Йерусалимски. Той го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса - едно от които станало със самия него. Той бил излекуван от очна болест.