0

 

На първо място е необходимо богословски да се обясни защо Църквата не приема абортите. Дяволът искал да убие Адам и Ева, за да не се продължи човешкият род. Той завидял на честта, с която Господ е дарил човека. Защото и ангелите, и демоните, и хората - всички те са Божие творение. Но Господ е поставил човека на самия връх на творението. Затова човекът извършва дяволско дело, когато убива дете или го убива в утробата на майката, или приема контрацептиви, причиняващи аборт. Следователно, както дяволът искаше да унищожи човека, така и човекът, който прави аборт, върши същото.

Страшно

Най-страшното е това, че тези деца отиват некръстени в бъдещия живот. Затова един съвременен старец казва, че ако родим това бебе, кръстим го и след това го убием - това ще е по-малък грях; този човек ще бъде осъден в по-малка степен, отколкото ако се направи аборт. Този, който извършва такъв грях, той е напълно демоничен, сатанински човек. И наказанието за този човек ще бъде много голямо. Защото този грях непосредствено се върши пред лицето на Бога.

Обида

По този начин ние обиждаме Бога, Който е допуснал това бебе да бъде заченато в утробата на майката, защото зачеването, раждането на човека - това не е само плод на някакви човешки отношения между мъжа и жената, а е дело на Бога. Аз познавам много двойки, които от медицинска гледна точка нямат никакви проблеми, нито мъжът, нито жената, но те не можаха да си родят дете. Защо? Това е известно само на Бога. Затова трябва да уважаваме това творение, което идва на този свят с Божията помощ.

Покаяние

Абортът е грехът на века. Затова като православни християни трябва по някакъв начин да се опълчим, за да покажем на хората колко сериозен и ужасен е този грях. Дори животните не извършват този грях. Дори животните още в утробата си обичат своите чеда. За да се постигне всичко това, хората са длъжни да са върнат към Христос и да имат покаяние. Покаянието променя начина на живот на човека. Именно това означава покаяние - промяна на начина на живот на човека.