0

Н а 30 юни православната църква отбелязва Събор на светите славни и всехвални дванадесет апостоли. Този ден е отреден за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници.

Отначало сред тях е и Юда Искаритоски, но след като той предава Божия син и се обесва, на негово място е избран друг.

Разминаване

Тълкуватели на светите книги обаче откриват известно разминаване в имената на апостолите. Матей свидетелства така: "А имената на дванайсетте апостоли са тия: първият Симон, наричан Петър, и Андрей, негов брат, Иаков Зеведеев и Иоан, негов брат, Филип и Вартоломей, Тома и Матей митар, Иаков Алфеев и Левей, наречен Тадей, Симон Кананит и Иуда Искариот, който Го и предаде" (Мат., 10:2-4).

Евангелист Лука обаче дава друг списък на първите Христови последователи: "А когато настана ден, повика учениците Си и избра от тях дванайсет, които и нарече апостоли: Симона, когото и нарече Петър, и брата му Андрея, Иакова и Иоана, Филипа и Вартоломея, Матея и Тома, Иакова Алфеев и Сифона, наричан Зилот, Иуда Иаковов и Иуда Искариот, който и стана предател" (Лука. 6:13-16).

Жребий

След смъртта на Христос учениците му, за да следват завещаното им сакрално число 12, избират нов апостол на мястото на предателя Юда. За тази чест еднакво достойни се оказват двама и затова се хвърля жребий:

“[Иосифа и Матия] хвърлиха за тях жребие и жребието се падна на Матия; и той биде причислен към единайсетте апостоли" (Деян. 1:15-26).

Изключение

Към тях се причислява и апостол Павел, единственият апостол, който не е сред учениците на Христос, затова този ден се казва още Павловден. Така, макар че съборът на апостолите, прославяни от църквата на 30 юни да включва в себе си 13 апостоли, в църковните книги се нарича “Събор на дванадесетте”.

Иисус е имал и други ученици, на брой 70. Но те заемали по-второстепенно място, не се ползвали с такава чест, нямали такава смелост, не участвали в толкова тайнства, както първите му ученици.

Константин Велики вдига църква в тяхна чест

Празникът е празнуван от дълбока древност. Има сведения, че Св. Константин Велики (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостоли. В утрешния ден имен ден празнуват: Апостол, Цоло, Павел/а, Павлин/а, Павлета.